IRB će nastaviti naplatu kredita

Bez autora
Mar 18 2018

Investiciono-razvojna banka RS nastaviće sa naplatom potraživanja na osnovu kredita odobrenog "Enegroliniji" iz Zvornika kojoj je garant bila zvornička kompanija "Alumina" iako je to stopirao Okružni privredni sud u Bijeljini. Taj sud je prije nekoliko dana na osnovu "Aluminine" tužbe donio odluku kojom je zabranio Fondu za razvoj i zapošljavanje RS kojim upravlja IRB da vrši prinudnu naplatu od "Alumine" u cilju namirenja rata kredita vrijednog 19,4 miliona KM sve dok ne budu završeni sudski sporovi. Teret kredita pao je na "Aluminu" nakon što je "Energolinija" završila u stečaju. I "Alumina" i "Energolinija" bila su povezana preduzeća u sastavu "Birača" koji je takođe u stečaju.

IRB će nastaviti naplatu kreditaInvesticiono-razvojna banka (IRB) RS nastaviće sa naplatom potraživanja na osnovu kredita odobrenog "Enegroliniji" iz Zvornika kojoj je garant bila zvornička kompanija "Alumina" iako je to stopirao Okružni privredni sud u Bijeljini.

Taj sud je prije nekoliko dana na osnovu "Aluminine" tužbe donio odluku kojom je zabranio Fondu za razvoj i zapošljavanje RS kojim upravlja IRB da vrši prinudnu naplatu od "Alumine" u cilju namirenja rata kredita vrijednog 19,4 miliona KM sve dok ne budu završeni sudski sporovi.

Teret kredita pao je na "Aluminu" nakon što je "Energolinija" završila u stečaju. I "Alumina" i "Energolinija" bila su povezana preduzeća u sastavu "Birača" koji je takođe u stečaju.

Fond za razvoj i zapošljavanje je "Energoliniji" kredit odobrio 2012. godine, a u "Alumini" tvrde da je najveći dio tog novca nezakonito utrošen, a veliki dio putem fiktivnih ugovora prebačen direktno u inostranstvo litvanskim vlasnicima "Birča" i njegovih firmi kćerki. "Alumina" je zbog toga zatražila raskid ugovora o kreditu.

Portparol IRB-a Zoran Popović kaže da će nastaviti sa naplatom potraživanja od "Energolinije" i "Alumine".

- Koristićemo pravo žalbe na rješenje suda u Bijeljini kojim je određena mjera obezbjeđenja i o njoj će odlučiti Viši privredni sud u Banjaluci. "Energolinija" koja je korisnik kredita nije tražila raskidanje ugovora o kreditu, a to je sada zatražila "Alumina". Ako sud na osnovu tužbe "Alumine" donese odluku da bude raskinut ugovor o kreditu "Energoliniji" i da "Alumina" bude oslobođena jemstva nesporna je obaveza da svaka strana drugoj strani vrati ono što je uzela - rekao je Popović.

Predstavnici SDS-a podnijeli su krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg premijera RS i bivšeg predsjednika Kreditnog odbora IRB-a Aleksandra Džombića, ministra finansija RS i člana Kreditnog odbora IRB-a Zorana Tegeltije i direktorke IRB-a Snežane Vujnić. Član Glavnog odbora SDS-a Zoran Latinović rekao je da su krivičnu prijavu podnijeli zbog nepropisnog odobravanja kredita "Energoliniji".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik