Uskoro e-sud za ubrzanje sudskog postupka

Bez autora
Mar 18 2018

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović najavila je danas uvođenje e-suda najpre u Upravni sud, a potom i u privredne sudove, što će omogućiti da stranke u postupku praktično više ne moraju uopšte da dolaze u tu instituciju.Ona je tokom sastanka sa presednicima svih sudova u Srbiji, koji je organizovao Vrhovni kasacioni sud, objasnila da će se na taj način omogućiti kompletna elektronska razmena, kako prilikom dostavljanja podnesaka, tako i prilikom pozivanja stranaka. Izrazila je uverenje da će ovaj pilot-projekat sa Upravnog suda biti proširen i na privredne sudove jer upravo privredni subjekti raspolažu elektronskim potpisima i već su u tom sistemu daleko odmakli.

Uskoro nove mogućnosti za ubrzanje sudskog postupkaMinistar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović najavila je danas uvođenje e-suda najpre u Upravni sud, a potom i u privredne sudove, što će omogućiti da stranke u postupku praktično više ne moraju uopšte da dolaze u tu instituciju.

Kuburović je, tokom sastanka sa presednicima svih sudova u Srbiji, koji je organizovao Vrhovni kasacioni sud, objasnila da će se na taj način omogućiti kompletna elektronska razmena, kako prilikom dostavljanja podnesaka, tako i prilikom pozivanja stranaka.

Ona je izrazila uverenje da će ovaj pilot-projekat sa Upravnog suda biti proširen i na privredne sudove jer upravo privredni subjekti raspolažu elektronskim potpisima i već su u tom sistemu daleko odmakli.

Tokom ove godine, Ministarstvo će raditi i na unapređenju statistike izveštavanja o radu svakog pojedinačnog sudije, najavila je Kuburović i dodala da će tako na "jedan klik" imati podatke o radu sudije, a samim tim i sudovi će se rasteretiti obaveze da šalju izveštaje i tabele.

Sudije od prošle godine, kako je podsetila, imaju pristup na "jedan klik" raznim elektronskim evidencijama, kao što je evidencija prebivališta MUP-a, Agencije za privredne registre, Centra za socijalno osiguranje, što služi ubrzavanju sudskog postupka, ali i izvršnog.

Kuburović je uputila poziv svim sudovima i sudijama da što više koriste dostupne elektronske evidencije i mogućnosti, navodeći da ima sudova koji uopšte to nisu činili.

Ona je pohvalila Osnovni sud u Novom Sadu, kao i Drugi i Treći sud u Beogradu kao sudove koji su najviše upotrebljavali ponuđene elektronske mogućnosti, koje ubrzavaju sudski postupak i čine ga efikasnijim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik