Privreda mora da ograniči emisije gasova staklene bašte

Bez autora
Mar 18 2018

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je u Novom Sadu da će domaća privreda morati da se prilagodi novoj vrsti ograničenja emisije gasova staklene bašte, koje će doneti novi zakon o klimatskim promenama, kako bi mogla da bude konkurentna na međunarodnom tržištu. On je, na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o klimatskim promenama u Novom Sadu, istakao da je ideja tog zakonskog rešenja da se ograniči emisija štetnih gasova, ali da to nije jedini cilj, i da će privreda morati da se prilagodi novoj vrsti ograničenja. One firme koje ne budu ograničile emisiju gasova staklene bašte, naročito ugljen-dioksida, imaće pečat na svojim proizvodima da to nisu proizvodi koji su eko prihvatljivi i na svetskom tržištu će biti skuplji, pa ih potrošači neće kupovati, objasnio je on.

Privreda mora da ograniči emisije gasova staklene bašteMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je u Novom Sadu da će domaća privreda morati da se prilagodi novoj vrsti ograničenja emisije gasova staklene bašte, koje će doneti novi zakon o klimatskim promenama, kako bi mogla da bude konkurentna na međunarodnom tržištu.

Trivan je, na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o klimatskim promenama u Novom Sadu, istakao da je ideja tog zakonskog rešenja da se ograniči emisija štetnih gasova, ali da to nije jedini cilj, i da će privreda morati da se prilagodi novoj vrsti ograničenja.

One firme koje ne budu ograničile emisiju gasova staklene bašte, naročito ugljen-dioksida, imaće pečat na svojim proizvodima da to nisu proizvodi koji su eko prihvatljivi i na svetskom tržištu će biti skuplji, pa ih potrošači neće kupovati, objasnio je on.

Takođe, kako je ukazao, te standarde će morati da uvedu svi, a privreda da im se prilagodi, pri čemu je pitanje samo koliko će to brzo da se dogodi.

Klimatske promene su nastupile, i na našoj planeti više nije ništa isto kao što je bilo do pre samo pet, deset godina. Ono što zabrinjava jeste to što i dalje niko ne primećuje da moramo da menjamo svoje ponašanje, pa su zato zakoni neophodni da poštujemo pravila, podvukao je ministar.

U procesu usvajanja i sprovođenja novog zakona o klimatskim promenama biće doneto i više podzakonskih akata, akcionih planova i strategija i čitav niz mera, a očekuje se da će se pred poslanicima naći polovinom godine. Usvajanje se očekuje do kraja 2018. godine. U sprovođenje pomenutog zakona biće uključeni svi akteri društva, od državnih institucija, pa do nevladinog sektora i medija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik