Gradačac dobija centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih

Bez autora
Mar 19 2018

U Gradačcu će uskoro biti otvoren prvi trening centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba. U nastojanju da se izbori sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, Gradačac će uz pomoć UNDP-a i TIKE dobiti trening centar. Tako će praksa iz Turske biti prenijeta u ovu općinu koja posljednjih godina doživljava rapidan privredni razvoj, posebno u sektoru metaloprerađivačke industrije. Ranije prepoznat problem obrazovnog sistema, koji mladima ne nudi mogućnost praktične obuke, doveo je do rješenja u vidu obuke koja će ih pripremiti za tržište rada, te stvoriti mogućnost da odmah nakon završetka škole dobiju posao i bolju platu.

Gradačac dobija centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenihU Gradačcu će uskoro biti otvoren prvi trening centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba.U nastojanju da se izbori sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, Gradačac će uz pomoć UNDP-a i TIKE dobiti trening centar.

Tako će praksa iz Turske biti prenijeta u ovu općinu koja posljednjih godina doživljava rapidan privredni razvoj, posebno u sektoru metaloprerađivačke industrije. Ranije prepoznat problem obrazovnog sistema, koji mladima ne nudi mogućnost praktične obuke, doveo je do rješenja u vidu obuke koja će ih pripremiti za tržište rada, te stvoriti mogućnost da odmah nakon završetka škole dobiju posao i bolju platu.

Trening centar bit će smješen u zgradu starog srednjoškolskog centra. Općina će platiti sanaciju krova. TIKA i UNDP će dalje uložiti oko 180 hiljada KM za opremanje učionica u kojima će se odvijati obuka, odnosno prekvalifikacija i dokvalifikacija. U Turskoj je za ovaj posao obučeno 15 instruktora.

- Oni su nakon obuke dobili ugovore sa firmama sa područja Općine Gradačac iz branši iz kojih su i vršene kvalifikacije - kazao je načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.

U trening centru vršit će se prirema za rad u drvnoj, prehrambenoj i metaloprerađivačkoj industriji, koja je posebno razvijena u Gradačcu. Privrednici iz ove općine podržavaju ovaj projekat, za koji smatraju da će rješiti osnovni problem bh. društva - odlazak mladih.

- Mi već sada u ovih nekoliko općina imamo izražen nedostatak kvalifikovanih radnika. Da ne govorimo o poljiprivredi, to je izraženo već dugo, govorimo o radnicima u industriji. Smatramo da je ovo jedan od načina za prevazilaženje tog problema - rekao je predsjednik Udruženja privrednika Gradačca Muhamed Bilajac.

U Gradačcu je od 2012. do 2017. godine brpoj zaposlenih povećan sa 6.420 na 8.685, što je povaćenje za skoro 25 posto. Računaju da će u ovoj godini biti otvoreno dodatnih 500 radnih mjesta. Gradačac je i prva općina Tuzlanskog kantona koja posjeduje certifikat općine sa povoljnim poslovnim okruženjem. Trening centar i ostale predispozicije opravdat će tezu da je ova općina postala ekonomsko čudo BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik