Kazne za kraći radni staž: Ranije mirovine i 18% niže

Bez autora
Mar 20 2018

Jedna je od tema koje će otvoriti najavljena mirovinska reforma i jača penalizacija prijevremenog odlaska u mirovinu. U Hrvatskoj radnici mogu u prijevremenu mirovinu otići pet godina ranije ako imaju dovoljno staža - muškarci najmanje 35, a žene 33 godine staža. Prijevremena se trajno umanjuje od 1,2 do 4,08 posto po godini ranijeg umirovljenja, ovisno o stažu, a najviše 20,4 posto. Europska je komisija prigovarala Hrvatskoj i zbog petogodišnjeg ranijeg umirovljenja i zbog premale penalizacije, koja je ublažena 2014. za vrijeme Milanovićeve Vlade. Do te izmjene prijevremena se mirovina umanjivala 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, neovisno o tome koliko je radnik imao staža.

Kazne za kraći radni staž: Ranije mirovine i 18% nižeJedna je od tema koje će otvoriti najavljena mirovinska reforma i jača penalizacija prijevremenog odlaska u mirovinu. U Hrvatskoj radnici mogu u prijevremenu mirovinu otići pet godina ranije ako imaju dovoljno staža (muškarci najmanje 35, a žene 33 godine staža).

Prijevremena se trajno umanjuje od 1,2 do 4,08 posto po godini ranijeg umirovljenja, ovisno o stažu, a najviše 20,4 posto.

Europska je komisija prigovarala Hrvatskoj i zbog petogodišnjeg ranijeg umirovljenja i zbog premale penalizacije, koja je ublažena 2014. za vrijeme Milanovićeve Vlade. Do te izmjene prijevremena se mirovina umanjivala 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, neovisno o tome koliko je radnik imao staža.

Sada povoljnije za puno staža

Sadašnje rješenje povoljnije je za ljude s više staža. U dokumentima koji su zadnje dvije godine išli prema Europskoj komisiji hrvatska je Vlada najavljivala da će umanjenje biti isto za sve – 0,30 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja, što bi za pet godina donijelo trajno umanjenje mirovine od 18 posto, odnosno 3,6 posto po godini ranijeg odlaska u mirovinu. Hoće li Plenkovićeva Vlada mijenjati Milanovićevo rješenje, vidjet ćemo do sredine godine kada će se objaviti prvi službeni prijedlozi.

Ostale zemlje također obeshrabruju raniji odlazak iz svijeta rada umanjenjem mirovine, a najstroža je u tome Španjolska gdje se godina ranijeg odlaska u penziju kažnjava sa 7,5 posto manjom mirovinom, a može se koristiti najranije dvije godine prije pune starosne. No i Španjolci će svojim radnicima omogućiti da u mirovinu idu četiri godine ranije nakon što dignu radni vijek na 67 godina.

Većina država članica EU krenula je u produljenje radnog vijeka, ali su svjesni da mnogi radnici neće moći raditi do 67 godina pa olakšavaju uvjete za prijevremeno umirovljenje. Slično je predvidjela i Belgija, gdje se sada može u prijevremenu mirovinu tri godine prije redovne, ali kad radni vijek skoči na 67 godina, u prijevremenu će mirovinu ići četiri godine ranije.

Njemačka će također omogućiti radnicima prijevremenu mirovinu sa 63 godine kada radni vijek digne na 67 godina. Trenutačno je ta razlika sada samo dvije i pol godine i povećavat će se prema četiri godine do 2029.!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik