Eksim banka Turske izdvaja 400 miliona dolara za projekte u Srbiji

Bez autora
Mar 20 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Eksim banka Turske spremna da izdvoji 400 miliona dolara za kreditiranje različitih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Ljajić je nakon završetka zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Republike Turske istakao da se još vode pregovori oko uslova za korišćenje tih sredstava. On je izrazio uverenje da će se postići dogovor i da će ti uslovi biti za nas povoljni, kako bi ova sredstva postala operativna i mogla da se koriste, pre svega, za razvoj putne i saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

Turska spremna da investira u projekte u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Eksim banka Turske spremna da izdvoji 400 miliona dolara za kreditiranje različitih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Ljajić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Vlade Republike Turske Fikrimom Išikom, nakon završetka zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Republike Turske, istakao da se još vode pregovori oko uslova za korišćenje tih sredstava.

On je izrazio uverenje da će se postići dogovor i da će ti uslovi biti za nas povoljni, kako bi ova sredstva postala operativna i mogla da se koriste, pre svega, za razvoj putne i saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je poručio da parlamenti dveju zemalja treba što pre da ratifikuju potpisani sporazum o slobodnoj trgovini kako bi u što kraćem roku mogla da se poveća robna razmena sa sadašnjih 1,2 milijarde dolara na dve milijarde.

Ljajić je istakao da je u Beogradu danas uspešno okončano treće zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske i da je konstatovano da se politički i ekonomski odnosi dveju zemalja veoma uspešno razvijaju na obostranu korist.

On je naveo da drugi važan korak ka povećanju robne razmene treba da bude održavanje što više poslovnih susreta privrednika Srbije i Turske, i dodao da je danas dogovoreno da se uvek uz zasedanje Mešovitog komiteta organizuju i poslovni forumi.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je Srbiji potrebno više turskih investicija, i podsetio na to da je već puno turskih firmi otvorilo pogone u tekstilnom sektoru u Srbiji.

Već imamo nove najave za dolazak turskih ulagača ne samo u sektor tekstilne industrije, već i u druge privredne sektore, dodao je on.
Ljajić je preneo da je dogovoreno i da naredno zasedanje Mešovitog komiteta bude održano na proleće 2019. godine.

Išik je rekao da Srbija za Tursku predstavlja ključnu državu na Balkanu i da Srbiju doživljavaju kao susednu zemlju, iako ne postoji zajednička granica.

On je istakao da turske kompanije žele da učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji, a kao jedan od glavnih zajedničkih projekta za realizaciju u narednom periodu izdvojio je izgradnju "kružnog" auto-puta između Beograda i Sarajeva.

U Beogradu su se sastale i naše tehničke delegacije i obavile terenski obilazak trase tog puta. Trenutno se obavljaju sve tehničke pripreme za realizaciju ovog projekta, naveo je Išik.

Potpredsednik Vlade Turske je istakao da njegova zemlja sa Srbijom izgrađuje posebno bliske sveukupne odnose, i podsetio na to da su predsednici dveju zemalja Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić izrazili želju da se ti odnosi unapređuju.

Istorijska poseta našeg predsednika u oktobru prošle godine bila je prekretnica u poboljšanju naših odnosa. Tada je potpisano mnogo ugovora, a svi imaju za cilj razvijanje saradnje, naglasio je on.

Išik je naveo da su odnosi dveju zemalja unapređeni i trojnim sastankom Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji je organizovan u Turskoj, uz ocenu da takvi skupovi mogu da doprinesu poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske.

Ljajić i Išik su danas potpisali Protokol sa zasedanja Mešovitog komiteta, a predstavnici instituta za standardizaciju Srbije i Turske potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti standardizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik