Od Razvojne banke Saveta Evrope zajmovi za institucije u Srbiji

Bez autora
Mar 20 2018

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je osam novih zajmova institucijama u državama članicama Saveta Evrope, uključujući Srbiju, pri čemu će dve banke koje posluju na teritoriji naše zemlje dobiti zajmove od ukupno 50 miliona evra. Ta dva zajma, koja su odobrena na sastanku Upravnog odbora CEB u Parizu, biće usmerena na olakšavanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Zajam od 20 miliona evra odobren je za "Raiffeisen Leasing Serbia", treću najveću lizing kompaniju u našoj zemlji, kako bi se finansiranje kanalisalo ka mikro, malim i srednjim preduzećima u celoj zemlji, ali i radi veće konkurentnosti i podrške otvaranju novih stalnih i sezonskih radnih mesta i očuvanja postojećih pozicija.

Od Razvojne banke Saveta Evrope zajmovi za institucije u SrbijiRazvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je osam novih zajmova institucijama u državama članicama Saveta Evrope, uključujući Srbiju, pri čemu će dve banke koje posluju na teritoriji naše zemlje dobiti zajmove od ukupno 50 miliona evra.

Ta dva zajma, koja su odobrena na sastanku Upravnog odbora CEB u petak u Parizu, biće usmerena na olakšavanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, saopštio je danas Savet Evrope.

Zajam od 20 miliona evra odobren je za "Raiffeisen Leasing Serbia", treću najveću lizing kompaniju u našoj zemlji, kako bi se finansiranje kanalisalo ka mikro, malim i srednjim preduzećima u celoj zemlji, ali i radi veće konkurentnosti i podrške otvaranju novih stalnih i sezonskih radnih mesta i očuvanja postojećih pozicija.

Drugi zajam, u visini od 30 miliona evra, namenjen je za "ProCredit Bank Serbia" kako bi od toga korist imala mikro, mala i srednja preduzeća za koje je lizing često jedini oblik finansiranja investicija kojem imaju pristupa, navodi se u saopštenju.

Mikro, mala i srednja preduzeća imaju važnu ulogu u srpskoj ekonomiji, jer pružaju skoro dve trećine svih radnih mesta u privatnom sektoru, napominje se u saopštenju SE dostavljenom Tanjugu.

Inače, ukupna vrednost novih zajmova koje je Upravni savet CEB odobrio na sastanku u petak iznosi 690 miliona evra, a pri čemu je ostalih šest zajmova odobreno za institucije u Češkoj Republici, Finskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Holandiji i Španiji.

Među noviim zajmovima, samo su za Srbiju odobrena dva zajma za institucije na njenoj teritoriji.

Osnovana 1956. godine, Razvojna banka Saveta Evrope ima 41 državu članicu, među kojima su 22 zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

CEB odobrava zajmove svojim državama članicama, kao i finansijskim institucijama i lokalnim vlastima u tim zemljama radi finansiranja projekata u društvenom sektoru, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik