Privreda se manje zadužuje

Bez autora
Mar 20 2018

Privrednici u Srbiji trenutno otplaćuju 1.418,5 milijardi dinara raznih kredita, što je oko 12 milijardi evra. Ovaj iznos je, prema podacima Kreditnog biroa, početkom marta bio niži u odnosu na kraj prošle godine za 22 milijarde dinara.Zabrinjava što se nekoliko meseci unazad, iz meseca u mesec, smanjuje broj kredita koje koristi privreda, što nije dobra tendencija, kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. Dobar pokazatelj je pak što nema povećanja docnje u otplati rata, pa tako firme beleže 11,1 odsto učešća dospelih, a neplaćenih obaveza u ukupnom dugu, a preduzetnici 8,9 odsto.

Privreda se manje zadužujePrivrednici u Srbiji trenutno otplaćuju 1.418,5 milijardi dinara raznih kredita, što je oko 12 milijardi evra. Ovaj iznos je, prema podacima Kreditnog biroa, početkom marta bio niži u odnosu na kraj prošle godine za 22 milijarde dinara.

- Zabrinjava što se nekoliko meseci unazad, iz meseca u mesec, smanjuje broj kredita koje koristi privreda, što nije dobra tendencija - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Dobar pokazatelj je pak što nema povećanja docnje u otplati rata, pa tako firme beleže 11,1 odsto učešća dospelih, a neplaćenih obaveza u ukupnom dugu, a preduzetnici 8,9 odsto. Urednost u plaćanju je mnogo bolja nego što je bila pre tri-četiri godine.

- Međutim, ovo je mnogo lošija situacija u odnosu na 2006, 2007. i 2008. godinu - ukazuje Dugalić. - Dobro je što se poboljšava urednost, smanjuje neurednost, ali nije dobro što je to još uvek visoka stopa docnje u odnosu na ono što smo imali pre desetak godina.

Međutim, tokom protekle godine, prema izveštaju NBS "Trendovi u kreditnoj aktivnosti", krediti privredi su lane, po isključenju efekata deviznog kursa, povećani za 4,3 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik