Svi parafiskalni nameti u Srbiji na jednom mestu

Bez autora
Mar 21 2018

U okviru USAID Projekta podrške regulaciji parafiskalnih nameta razvijen je registar neporeskih nameta u Srbiji koje plaćaju građani, preduzetnici i pravna lica.Projekat se sprovodi do januara 2019. godine, uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj i ne obuhvata sudske takse koje nisu bile predmet uključivanja. Registar po prvi put izlazi u susret brojnim zahtevima privrede i obveznika da se na jednom mestu sistematizuju sve naknade, takse, parafiskalni nameti, plaćanja, obavezne članarine, i sve druge forme koje se naplaćuju u Srbiji.

Svi parafiskalni nameti u Srbiji na jednom mestuU okviru USAID Projekta podrške regulaciji parafiskalnih nameta razvijen je registar neporeskih nameta u Srbiji koje plaćaju građani, preduzetnici i pravna lica.

Projekat se sprovodi do januara 2019. godine, uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) i ne obuhvata sudske takse koje nisu bile predmet uključivanja.

Registar po prvi put izlazi u susret brojnim zahtevima privrede i obveznika da se na jednom mestu sistematizuju sve naknade, takse, parafiskalni nameti, plaćanja, obavezne članarine, i sve druge forme koje se naplaćuju u Srbiji, saopštio je USAID.

Sistem neporeskih nameta u Srbiji ima ozbiljne nedostatke koji se ogledaju u tome da omogućava uvodjenje parafiskalnih nameta - de fakto poreza, ali pod drugim imenom i neporeskih nameta čija je visina bitno veća od javne usluge ili korišćenja javnog dobra koje se dobija zauzvrat.

Pored toga, vrlo je netransparentan, stvara neizvesnost i troškove privredi i gradjanima jer visina neporeskih nameta nije utvrdjena zakonom i relativno lako se može menjati.

Sada, po prvi put u Srbiji, zahvaljujući podršci USAID-a, napravljen je jedinstveni registar svih neporeskih nameta koji će privedi i građanima omogućiti da se na jednostavan način informišu šta sve postoji od obaveza i na koji način se one izmiruju.

Registar je dostupan na internet stranici projekta www.parafiskali.rs. Mogu mu pristupiti bez ograničenja svi zainteresovani.

Svaki neporeski namet je detaljno opisan kroz 17 različitih parametara koji opisuju stvarnu prirodu nameta, zakonski okvir, iznose koji se plaćaju, nadležne organe, raspodelu prihoda, obveznike pa sve do uplatnih računa.

Takodje, određene karakteristike nameta su povezane i sa relevatnim podzakonskim aktima, tarifnicima, i slično, u cilju još lakšeg informisanja zainteresovanih strana.

Do kraja projekta, na bazi ovog registra biće razvijen i portal - internet registar sa softverskom aplikacijom koji bi trebalo da omogući i dodatne funkcionalnosti. U planu je da ga nakon završetka projekta preuzme Ministarstvo finansija i nastavi njime da upravlja i da ga koristi u procesu regulacije neporeskih nameta.

Ovaj registar će nesumnjivo pomoći pre svega privredi u unapređenju transparentnosti sistema neporeskih nameta u Srbiji, i njihovom uskladjivanju sa zakonskom regulativom u toj oblasti, a predstavlja nešto na čemu je privreda insistirala godinama unazad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik