Agroturizam novi vidljiv izvor sredstava za sticanje prihoda

Bez autora
Mar 22 2018

Poljoprivreda je ukorijenjena u povijesti zajednice i igra važnu ekonomsku i kulturnu ulogu. Ovaj sektor je uticao na razvoj regija diljem Europe i jedan je od ključnih sektora ruralnog razvoja. Agroturizam je novi vidljiv izvor sredstava za sticanje prihoda poljoprivrednika, dok mnoge regije širom svijeta imaju svoje kulinarska i farmerska iskustva u razvoju turističkih proizvoda. Svrha ovog projekta je razumjeti mogućnosti koje pružaju agroturističke usluge u turističkom sektoru u regiji Zapadnog Balkana kroz pristup razvoju i promociji agroturizma.

Agroturizam novi vidljiv izvor sredstava za sticanje prihodaPoljoprivreda je ukorijenjena u povijesti zajednice i igra važnu ekonomsku i kulturnu ulogu. Ovaj sektor je uticao na razvoj regija diljem Europe i jedan je od ključnih sektora ruralnog razvoja.

Agroturizam je novi vidljiv izvor sredstava za sticanje prihoda poljoprivrednika, dok mnoge regije širom svijeta imaju svoje kulinarska i farmerska iskustva u razvoju turističkih proizvoda.
 
Svrha ovog projekta je razumjeti mogućnosti koje pružaju agroturističke usluge u  turističkom sektoru  u regiji Zapadnog Balkana kroz pristup razvoju i promociji agroturizma.
 
Ovo je sažetak zapažanja i poruka iz desetak stručnih analiza i predstavljanja aktuelnih prilika i mogućnosti razvoja agroturizma u regiji Zapadnog Balkana, koje su se mogle čuti tokom međunarodne konferencije „Next destination Balkans Agriturism Landscapes Development (LANDS), održane u četvrtak u Mostaru.
 
Konferenciji su prisustvovali predstavnici agromediteranskih fakulteta i instituta, turističkih zajednica i brojnih organizacija koje se neposredno bave istraživanjem i razvojem agroturističke infrastrukture i kapaciteta, iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i BiH.
 
Domaćin konferencije je bio Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostara, a koordinator i nosilac projekta Agromediteranski fakultet, čiji je dekan, prof.dr. Ahmed Džubur, neposredno i moderirao današnji rad konferencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik