Potpisan ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma

Bez autora
Mar 22 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u Palati Srbija svečanom potpisivanju ugovora sa francuskom kompanijom "Vansi erports" o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla", čija je ukupna nominalna vrednost približno 1.461.508.000 evra. Ugovorom su regulisani jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja. Ovaj dokument su potpisali potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor "Vansi koncesija" i predsednik "Vansi erports" Nikola Notbar, Masimo Bruco iz "Vansi erports Srbija" i v.d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević, a svečanosti je prisustvovao i ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Potpisan ugovor o koncesiji beogradskog aerodromaPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Palati Srbija svečanom potpisivanju ugovora sa francuskom kompanijom "Vansi erports" o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla", čija je ukupna nominalna vrednost približno 1.461.508.000 evra.

Ugovorom su regulisani jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ovaj dokument su potpisali potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor "Vansi koncesija" i predsednik "Vansi erports" Nikola Notbar, Masimo Bruco iz "Vansi erports Srbija" i v. d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević, a svečanosti je prisustvovao i ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Brnabić je ocenila da je potpisana koncesija odličan pokazatelj da je Srbija na dobrom putu, i da ide u pravcu moderne evropske države, lidera Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi.

Ona je podsetila na to da je vlada na čijem je čelu, nakon sveukupnih reformi koje je sprovela prethodna vlada, nastavila u tom pravcu, i da se sada možemo pohvaliti suficitom, finansijskom stabilnošću, sve boljim kreditnim rejtingom, padom stope nezaposlenosti i javnog duga.

Svetska Banka i Svetski ekonomski forum, kako je naglasila, svojim ocenama i pohvalama doprinose tome da sve više investitora dolazi u Srbiju i da je naša zemlja sve bolje pozicionirana.

Odličan pokazatelj toga da smo na dobrom putu su i ozbiljne ponude koje su za koncesiju stigle od svetski najpoznatijih firmi, naglasila je premijerka, izrazivši uverenje da su među osnovnim razlozima što je tako velika firma iz Francuske, sa 35 aerodroma i 275 miliona putnika godišnje došla u Srbiju, uspešno sproveden aranžman sa MMF-om i sveobuhvatne reforme.

U tom smislu ona je ukazala na to da smo sa 2,6 milijardi evra stranih investicija na prvom mestu u regionu, a da smo svetski lider po privlačenju grinfild investicija, kako to piše Fajnenšel tajms.

Predsednica Vlade je naglasila da je u prethodnom periodu, zahvaljujući dobrom poslovanju i ulaganjima iz sopstvenih sredstava, Aerodrom "Nikola Tesla" došao do cifre od 5,3 miliona putnika u prethodnoj godini, izrazivši očekivanje da će "Vansi" to podići na 15 miliona putnika godišnje, čime ćemo se pozicionirati kao čvorište vazdušnog saobraćaja i dobra turistička destinacija.

Premijerka je istakla da je prošle godine ostvaren devizni priliv od turizma u visini od 1.1 milijarde evra, a da će zahvaljujući i ovoj koncesiji on biti sve veći a turizam biti sve značajnija grana privrede.

Brnabić je, takođe, izrazila uverenje da će, kada Aerodrom "Nikola Tesla" bude počeo da radi u punom kapacitetu, potencijal u turizmu biti ogromnan, što će dodatno uticati na rast ekonomije, BDP-a, kao i na dodatno smanjenje nezaposlenosti.

Nama je cilj da ove godine stopu nezaposlenosti smanjimo ispod 10 odsto, zbog čega nastavljamo da radimo na rasterećenju privrede, poput povećanja neoporezivog dela rada radnika i poreskih podsticaja za početnike u poslovanju, naglasila je premijerka.

Ona je ukazala na to da je, kako bi Srbija nastavila da se razvija, neophodan razvoj svih njenih delova, i da privreda na lokalnom nivou i politika koja je usmerena na projekte značajne za lokalnu zajednicu, čine motor budućeg napretka Srbije.

Zato dolazak uspešne i moćne francuske kompanije vidim kao dobar signal i podsticaj lokalnoj samoupravi da bude efikasnija, jer upravo na primeru Vansija i beogradskog aerodroma, vidimo da postoje investitori koji žele da učestvuju u projektima u Srbiji kroz model javno-privatnog partnerstva, a koji je do sada bio skoro u potpunosti neiskorišćen, poručila je Brnabić.

Mihajlović je istakla da je ovo veliki dan za Srbiju i Beograd, kao i za sam aerodrom, i ukazala na to da je cilj da ta vazdušna luka postane transportni koridor i čvorište za ovaj deo Evrope.

Ona je podvuka da je na tome rađeno u prethodnih nekoliko godina, i da se sve što je do sada učinjeno za razvoj infrastrukture vidi i po ovom ugovoru.

Ugovor o koncesiji znači dalji razvoj Aerodroma "Nikola Tesla", a doprineće i jačanju odnosa Srbije i Francuske, ocenila je Mihajlović, napomenuvši da će svake godine biti isplaćivana koncesiona taksa.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je izrazio uverenje da će ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma privući mnoge druge francuske kompanije u Srbiju, i izneo podatak da u Srbiji danas posluje oko 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik