Neće se uvoziti dizelaši proglašeni za otpad u Nemačkoj

Bez autora
Mar 22 2018

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan otvorio je danas Sajam automobila "DDOR BG CAR SHOW 06" i 12. međunarodni Sajam motocikala "MOTOPASSION", ukazavši pritom na značaj poštovanja ekoloških principa u automobilskoj industriji. Trivan je istakao da će se resorno ministarstvo boriti protiv uvoza automobila koji se u zapadnoevropskim zemljama proglašavaju za otpad. Mi smo već zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprečili takav uvoz i to ćemo nastaviti da radimo, rekao je ministar. On je naveo da se u Srbiju godišnje uveze 26.000 novih i 131.000 polovnih vozila, i ocenio da nije pošteno da samo uvoznici novih automobila plaćaju ekološku taksu, već će i uvoznici polovnjaka imati tu obavezu.

Auto-industrija mora da poštuje ekološke standardeMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan otvorio je danas Sajam automobila "DDOR BG CAR SHOW 06" i 12. međunarodni Sajam motocikala "MOTOPASSION", ukazavši pritom na značaj poštovanja ekoloških principa u automobilskoj industriji.

Trivan je istakao da će se resorno ministarstvo boriti protiv uvoza automobila koji se u zapadnoevropskim zemljama proglašavaju za otpad.

Mi smo već zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprečili takav uvoz i to ćemo nastaviti da radimo, rekao je ministar.

On je naveo da se u Srbiju godišnje uveze 26.000 novih i 131.000 polovnih vozila, i ocenio da nije pošteno da samo uvoznici novih automobila plaćaju ekološku taksu, već će i uvoznici polovnjaka imati tu obavezu.

Prema njegovim rečima, saobraćaj je drugi najveći zagađivač vazduha u Srbiji, posle energetike, zbog čega će se u narednom periodu veća pažnja posvetiti tehničkim pregledima kako bi se kontrolisalo šta vozila koja se registruju emituju u vazduh.

Trivan je naveo da je, sa druge strane, cilj da se što više uvoze električni i hibridni automobili, i naveo da su ekolozi sve više prisutni u auto-industriji, kao i na ovakvih manifestacijama, što govori o tome da se u svetu mnogo toga promenilo po tom pitanju.

Na ovogodišnjem sajmu automobila, koji će trajati od 22. do 28. marta, 306 izlagača iz dvadesetak zemalja predstaviće 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili sasvim novim modelom automobila, koje je vodeća svetska produkcija lansirala u proteklih godinu dana.

Posebna pažnja biće poklonjena električnim vozilima, motociklima i biciklima, kojima će biti posvećena "zelena zona" u Hali 7.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik