Otvoren Sajam zemljoradništva u Zrenjaninu

Bez autora
Mar 22 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić otvorio je danas u Zrenjaninu trodnevnu manifestaciju "Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije". Krkobabić je prethodno učestvovao na sastanku održanom u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga. On je tom prilikom podsetio na to da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano čak 213 zadruga, što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Otvoren Sajam zemljoradništva u ZrenjaninuMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić otvorio je danas u Zrenjaninu trodnevnu manifestaciju "Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije".

Krkobabić je prethodno učestvovao na sastanku održanom u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga.

On je tom prilikom podsetio na to da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano čak 213 zadruga, što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Ministar je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji.

Prema njegovim rečima, za ovu godinu predviđen je čak četiri puta veći iznos, odnosno novih 825 miliona dinara koje će država izdvojiti za zadruge.

Tim sredstvima direktno ćemo pomoći i do 70 postojećih i novoosnovanih zadruga, kao i formiranje pet takozvanih složenih zadruga koje će nastati povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga, a svakoj je namenjeno do 500.000 evra, objasnio je Krkobabić.

Sastanku u zgradi opštine Zrenjanin prisustvovali su i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednici opština Srednjobanatskog okruga, kao i predstavnici zemljoradničkih zadruga i zadružnog saveza iz pomenutog okruga.

U okviru sajamske smotre u Zrenjaninu održavaju se brojne tribine i savetovanja na temu poljoprivrede i života na selu sa centralnim tematskim skupom "Razvoj organske proizvodnje u Srbiji".

Organizovan je i celodnevni kulturno-umetnički program i promocije prehrambenih i zanatskih proizvoda, uz prisustvo predstavnika resornih državnih i pokrajinskih institucija, organizacija, klastera, udruženja, obrazovnih ustanova, poljoprivrednih preduzeća i samostalnih i udruženih seoskih proizvođača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik