NLB-u prijeti 2,5 milijarde eura kazne

Bez autora
Mar 24 2018

Europska komisija i Europska centralna banka uputile su pismo slovenskoj vladi u kojem je pozivaju na privatizaciju Nove ljubljanske banke. Ako privatizaciju ne provede, državne garancije NLB-a za plaćanje odšteta hrvatskim štedišama Ljubljanske banke brojat će se kao nova državna potpora, a NLB ne bi državi smjela isplatiti dividendu za prošlu godinu. Banci bi tako prijetila novčana kazna od 2,5 milijardi eura. Evropska komisija upozorava Vladu: ako ne privatizirate NLB, državne garancije NLB-a za plaćanje odšeteta hrvatskih štediša LB-a brojat će se za novu državnu potporu, a ona neće biti dopuštena. To znači da će je NLB morati vratiti, navodi upozorenje iz pisma EK-a. U međuvremenu, Evropska centralna banka uvjetuje privatizaciju isplatom dividendi.

NLB-u prijeti 2,5 milijarde eura kazneEuropska komisija (EK) i Europska centralna banka (ECB) uputile su pismo slovenskoj vladi u kojem je pozivaju na privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB).

Ako privatizaciju ne provede, državne garancije NLB-a za plaćanje odšteta hrvatskim štedišama Ljubljanske bsnke (LB) brojat će se kao nova državna potpora, a NLB ne bi državi smjela isplatiti dividendu za prošlu godinu. Banci bi tako prijetila novčana kazna od 2,5 milijardi eura, pišu Finance, prenosi Delo.

"Evropska komisija upozorava Vladu: ako ne privatizirate NLB, državne garancije NLB-a za plaćanje odšeteta hrvatskih štediša LB-a brojat će se za novu državnu potporu, a ona neće biti dopuštena. To znači da će je NLB morati vratiti", navode neslužbeno Finance upozorenje iz pisma EK-a.

U međuvremenu, Evropska centralna banka uvjetuje privatizaciju isplatom dividendi.

"Znamo koliko obaveza može pasti na banku, te to može oštetiti održivost njenog kapitala", navodi se, prema pomenutom listu, u pismu ECB-a.

Slovenski premijer Miro Cerar nije upoznat sa postojanjem ili sadržajem pisama ECB-a i Evropske komisije o privatizaciji NLB-a. Nakon završetka summita EU, ocijenio je da Europska komisija, poput Slovenije, ima pregovarački položaj. "

To je u ovoj fazi pregovora normalno, ali u narednim mjesecima morat ćemo pronaći zajedničko rješenje", rekao je on.

Evropska komisija mogla bi odlučiti da je državna potpora iz 2013. ilegalna i banka bi morala vratiti u budžet 1,55 milijardi eura. Ako bi morala vratiti i državne garancije za loše kredite te oko pola milijarde eura, na koliko su procijenjeni zahtjevi hrvatske strane to bi iznosilo ukupno 2,5 milijardi eura, izračunao je list Finance.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik