Vlada Kontinentalu platila 19.000 evra po radnom mestu

Bez autora
Mar 25 2018

Nedavna najava otvaranja Centra za istraživanje i razvoj nemačke kompanije Kontinental u kom bi trebalo da se zaposli 500 programera i inženjera, što je ocenjeno kao „skok uvis“ za srpsku ekonomijunije propratila još jedna važna informacija, a to je da su Nemci za ovu investiciju od države dobili subvenciju od 9,5 miliona evra što je čak 19.000 evra po zaposlenom. Vojvođanski IKT klaster oglasio se ovim povodom sa dodatnom ponudom „Vojvođanski IKT klaster nudi Kontinentalu dodatnih 9,5 miliona evra ukoliko tih 500 radnih mesta popune ljudima koji pre toga nisu radili u nekoj IT firmi. Jer, to je definicija „novog radnog mesta“, zar ne?“ Oni ističu da Kontinental na tržištu ne može da nađe tih 500 inženjera i da će morati da ih traži u postojećim kompanijama.

Vlada Kontinentalu platila 19.000 evra po radnom mestuNedavna najava otvaranja Centra za istraživanje i razvoj nemačke kompanije Kontinental u kom bi trebalo da se zaposli 500 programera i inženjera, što je ocenjeno kao „skok uvis“ za srpsku ekonomijunije propratila još jedna važna informacija, a to je da su Nemci za ovu investiciju od države dobili subvenciju od 9,5 miliona evra što je čak 19.000 evra po zaposlenom.

Vojvođanski IKT klaster oglasio se ovim povodom sa dodatnom ponudom „Vojvođanski IKT klaster nudi Kontinentalu dodatnih 9,5 miliona evra ukoliko tih 500 radnih mesta popune ljudima koji pre toga nisu radili u nekoj IT firmi. Jer, to je definicija „novog radnog mesta“, zar ne?“.

Oni ističu da Kontinental na tržištu ne može da nađe tih 500 inženjera i da će morati da ih traži u postojećim kompanijama.

„To dalje znači da neće biti otvaranja novih radnih mesta. Osim toga, sigurni smo da ova kompanija neće ni dobit zadržavati u Srbiji i da je poslovni model koji planiraju u suštini outsorsing. U „Centru za istraživanje i razvoj“ će se razvijati rešenja koja će matična kompanija prodavati na svetskom tržištu ne iz Srbije, već iz Nemačke ili neke druge lokacije na kojoj se registruje dobit i plaća porez. Država, dakle, iz džepa poreskih obveznika finansira efektivni odliv mozgova“, kaže se u saopštenju VOICT uz komentar da je „ovakav potez države nož u leđa domaćim IT kompanijama koje uspešno posluju i generišu profit za sebe i za našu državu“.

U Ministarstvu privrede za Danas potvrđuju da podsticaji Kontinentalu iznose 9,5 miliona evra.

„Investicionim projektom je planirano da kompanija uloži najmanje 3,71 miliona evra u osnovna sredstva, a pre svega u nabavku opreme i softverskih rešenja. Planirano je i zapošljavanje najmanje 500 novih lica na neodređeno vreme, od čega će 428 činiti inženjeri, a preostala 72 radnika će biti angažovana u upravi i administraciji. Procenat visokoobrazovanog kadra iznosiće 99 odsto. NJihove bruto zarade bi, na dvogodišnjem nivou, nakon dostizanja pune zaposlenosti, iznosile 26,4 miliona evra. Kompletna proizvodnja je planirana za izvoz“, kažu u Ministarstvu,

Kako dodaju, ovom investicijom Centar za istraživanje i razvoj u Novom Sadu postaje sastavni deo Kontinental korporacije, koja je drugi po veličini dobavljač u auto industriji u svetu.

„U 2016. godini je korporacija ostvarila prodaju od 40,5 milijardi evra, a trenutno zapošljava više od 220.137 ljudi u 56 zemalja“, navode u Ministarstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik