Išarane novčanice bezvrijedan papir

Bez autora
Apr 01 2018

Stanovnici BiH sve češće namjerno uništavaju novčanice ispisivanjem raznih riječi, brojeva i simbola, zbog čega bi prilikom pokušaja njihove zamjene mogli ostati praznih ruku. Upozorili su na to iz Centralne banke BiH, naglasivši da je u posljednje vrijeme uočen povećan broj namjerno oštećenih novčanica grafičkim ili hemijskim olovkama. Centralna banka novac podnesen na zamjenu za koji sumnja, ima dokaz ili opravdan razlog da se radi o namjernom oštećenju, može oduzeti i uništiti bez nadoknade podnosiocu. Oštećenja se najčešće odnose na upisivanje broja hemijskom olovkom na novčanici za koje pretpostavljamo da je u vezi sa ručnim brojanjem novca, gdje osoba koja broji novčanice na neodgovoran i nezakonit način mehanički upisuje olovkom neki iznos, čime ih dodatno oštećuje za dalji opticaj.

Išarane novčanice bezvrijedan papirStanovnici BiH sve češće namjerno uništavaju novčanice ispisivanjem raznih riječi, brojeva i simbola, zbog čega bi prilikom pokušaja njihove zamjene mogli ostati praznih ruku.

Upozorili su na to iz Centralne banke BiH, naglasivši da je u posljednje vrijeme uočen povećan broj namjerno oštećenih novčanica grafičkim ili hemijskim olovkama.

Centralna banka, dodali su, novac podnesen na zamjenu za koji sumnja, ima dokaz ili opravdan razlog da se radi o namjernom oštećenju, može oduzeti i uništiti bez nadoknade podnosiocu.

- Oštećenja se najčešće odnose na upisivanje broja hemijskom olovkom na novčanici za koje pretpostavljamo da je u vezi sa ručnim brojanjem novca, gdje osoba koja broji novčanice na neodgovoran i nezakonit način mehanički upisuje olovkom neki iznos, čime ih dodatno oštećuje za dalji opticaj. Nisu strani ni slučajevi kada se novčanice oštećuju upisivanjem teksta, crteža i simbola grafičkim ili hemijskim olovkama - naveli su u Centralnoj banci BiH.

Pozivaju sve privredne subjekte koji u svom radu rukuju gotovim novcem da osobama koje obavljaju ove poslove skrenu pažnju da je najstrože zabranjeno pisati po novčanicama, te ističu da se takve novčanice moraju uništiti kao nepodobne za opticaj.

Naglašavaju da je povećanim brojem ovakve vrste oštećenja novca povećan i broj pritužbi građana da komercijalne banke ne žele da zamijene novčanice bez obzira na način i stepen oštećenja.

- Komercijalne banke dužne su da zamijene oštećene novčanice konvertibilnih maraka pod uslovom da podnosilac zahtjeva predoči više od 60 odsto novčanice koja je u jednom dijelu i sadrži barem jedan serijski broj ili iz dva ili više dijelova i sadrži oba serijska broja, u punom iznosu i bez naknade - naglasili su iz Centralne banke.

Ukoliko novčanice ne ispunjavaju propisane uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, one se uz popunjen zahtjev za zamjenu oštećenog novca mogu predati u prostorijama Centralne banke u Sarajevu i Banjaluci.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da je pojava sve većeg broja namjerno oštećenih novčanica problem koji iziskuje dodatne troškove kako komercijalnih, tako i Centralne banke.

- Takve novčanice se povlače i moraju se štampati nove. Ukoliko dolazi do masovne pojave namjerno oštećenih novčanica, kao što je pisanje po novčanicama, postavlja se pitanje da li ih prihvatiti. S druge strane, nije jednostavno nekoga ni kazniti za zamjenu takve novčanice jer tako oštećene novčanice određeni period budu u opticaju i uglavnom završe u rukama onih koji nisu napravili oštećenje - rekao je Ljuboja i dodao da je jedno od mogućih rješenja uvođenje minimalne naknade za svako oštećenje novčanice, što bi sigurno uticalo na savjest onih koji oštećuju novčanice.

Član Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić tvrdi da se novčanice ipak najviše uništavaju u automatima za prebrojavanje novca.

- Nemoguće je da građani namjerno oštećuju novac koji svakodnevno koriste i kojim obezbjeđuju osnovne uslove za život. Čini mi se da je ovo još jedan pokušaj nametanja građanima dodatne provizije - rekla je Bulićeva.

Zahtjev za zamjenu novca

U Centralnoj banci BiH kažu da je podnosilac zahtjeva prilikom predaje oštećenih novčanica na zamjenu dužan navesti porijeklo novčanica, način na koji je došlo do oštećenja, šta se dogodilo sa dijelovima koji nedostaju i opisati vrstu mrlje, onečišćenja i drugog oštećenja na priloženoj novčanici. Takođe, u obavezi je da dostavi kopiju lične karte i dokaze kojima potvrđuje navode iz zahtjeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik