Za više penzije u FBiH izdvojeno skoro tri miliona KM

Bez autora
Apr 01 2018

Sve je spremno za isplatu martovskih penzija uvećanih novim zakonom. Kako je najavljeno iz Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, isplata penzija za mart počet će 5. aprila, a uvećana primanja dobit će 106.208 penzionera.To povećanje državu i Zavod PIO koštat će 2.897.725 maraka. Uvećane penzije na čekovima, primjenom novog Zakona o PIO, koji je na snagu stupio 1. marta, za deset i pet posto, dobit će oni koji su to pravo stekli do 1998. i 2007. godine. Povećanje ide na zarađene penzije.

Za više penzije u FBiH izdvojeno skoro tri miliona KMSve je spremno za isplatu martovskih penzija uvećanih novim zakonom. Kako je najavljeno iz Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), isplata penzija za mart počet će 5. aprila, a uvećana primanja dobit će 106.208 penzionera. To povećanje državu i Zavod PIO koštat će 2.897.725 maraka.

Zarađene penzije

Uvećane penzije na čekovima, primjenom novog Zakona o PIO, koji je na snagu stupio 1. marta, za deset i pet posto, dobit će oni koji su to pravo stekli do 1998. i 2007. godine.

- Povećanje ide na zarađene penzije. To je posao koji je zahtijevao ogroman trud i napor – kazao je za „Avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera Federacije BiH, te podsjetio da u Federaciji BiH ima 410.000 penzionera.Rapa kaže da je zadovoljan urađenim poslom, s obzirom na to da, kako kaže, penzije u Federaciji BiH posljednje četiri godine nisu ni povećane za fening.

Iz Upravnog odbora Zavoda također je navedeno da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Shodno tome, najniža penzija i dalje iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90, dok najviša iznosi 2.174,48 KM.

No, hoće li više penzije povesti svih 106.208 penzionera u bolji život, ostaje da se vidi. Problematično je, naime, to što će dio onih s najnižom penzijom ustvari povećanje dobiti na izdato rješenje, a ono je ispod 326 maraka. Takvih je u Federaciji oko 70.000.

Rast od 2,5 posto

Ono što je dobra vijest jeste i to da će, osim ovog povećanja, penzije porasti za 2,5 posto svim penzionerima od ovog mjeseca.

Na sjednici Upravnog odbora, naime, potvrđeno je i da će po objavi koeficijenata rasta potrošačkih cijena i BDP-a, poslije 15. aprila sve penzije u Federaciji za mart biti usklađene shodno članu 79. Zakona o PIO.- Usklađivanje sa 15. aprilom bit će od 1. maja, s tim da će ga dobiti u maju s razlikom za mart – kazao je za „Avaz“ direktor Zavoda Zijad Krnjić.

Povećanje za litar ulja, hljeb, mlijeko

Ljudi kojima je svaka marka u životu važna ne dijele optimizam onih koji su im skrojili novi zakon.

- Od 15 ili 20 maraka koliko ću dobiti više, mogu kupiti litar ulja, hljeb, mlijeko... Nije to puno, ali tako je kako je – kazala nam je Meliha Parić, penzionerka iz Sarajeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik