Pogoršano poslovno raspoloženje japanskih kompanija

Bez autora
Apr 03 2018

Rezultati kvartalnog istraživanja centralne banke Japana o poslovnom raspoloženju domaćih preduzeća pokazuju pogoršanje prvi put u dve godine."Tankan'' indeks Banke Japana, koji se odnosi na poslovni sentiment velikih proizvođača, iznosio je u martu 24 poena što je pad za dva poena u odnosu na decembar, prema rezultatima istraživanja objavljenim danas. Prognoze japanskih privrednika i dalje ostaju pesimistične, zbog čega analitičari očekuju da će indeks poslovnog raspoloženja pasti na 20 poena u narednom kvartalu.

Pogoršano poslovno raspoloženje japanskih kompanijaRezultati kvartalnog istraživanja centralne banke Japana o poslovnom raspoloženju domaćih preduzeća pokazuju pogoršanje prvi put u dve godine.

"Tankan'' indeks Banke Japana, koji se odnosi na poslovni sentiment velikih proizvođača, iznosio je u martu 24 poena što je pad za dva poena u odnosu na decembar, prema rezultatima istraživanja objavljenim danas, prenosi agencija AP.

Prognoze japanskih privrednika i dalje ostaju pesimistične, zbog čega analitičari očekuju da će indeks poslovnog raspoloženja pasti na 20 poena u narednom kvartalu.

Ovo istraživanje se smatra ključnim indikatorom ekonomskih kretanja, a sam indeks predstavlja razliku između kompanija koje su u anketi poslovne izglede ocenile kao "povoljne" i onih koje ih vide kao "nepovoljne".

Rezultati, dakle, pokazuju da su optimisti i dalje brojniji od pesimista, ali ta razlika počinje da se smanjuje.

Američko-kineski trgovinski rat koji je na pomolu, nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa da poveća uvozne tarife na čelik i aluminijum i preduzetih protivmera Kine kao odgovor na postupak Vašingtona, mogao bi dodatno da ugrozi japansku ekonomiju, navodi AP.

Pored toga, jaka japanska valuta nagriza vrednost japanskog izvoza kada se devizni priliv konvertuje u jen, dodaje se u tekstu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik