Odabrani projekti na konkursu "Gradovi u fokusu 2018"

Bez autora
Apr 03 2018

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na konkursu ministarstva „Gradovi u fokusu 2018“ podržano 22 projekta iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je prilikom proglašenja dobitnika na konkursu u Klubu poslanika, da se kroz pomoć lokalnim samoupravama za razvoj kulturnog života kroz infrastrukturu, rekonstrukcije, adaptacije, obnove, ali i manifestacije doprinosi tome da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji i, pre svega, decentralizovan.

Odabrani projekti na konkursu "Gradovi u fokusu 2018"Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na konkursu ministarstva „Gradovi u fokusu 2018“ podržano 22 projekta iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je prilikom proglašenja dobitnika na konkursu u Klubu poslanika, da se kroz pomoć lokalnim samoupravama za razvoj kulturnog života kroz infrastrukturu, rekonstrukcije, adaptacije, obnove, ali i manifestacije doprinosi tome da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji i, pre svega, decentralizovan.

On je upozorio na to da su različite istorijske okolnosti dovele do toga da su lokalne samouprave u Srbiji počele da posustaju i finansijski i organizaciono uprkos tome što u ustanovama kulture širom zemlje radi veliki broj posvećenih, talentovanih, vrednih, odlučnih entuzijasta koji kulturni život u svojim sredinama drže na visokom nivou.

Ministar je, ocenivši da je dobro to što su lokalne samouprave pokazale više interesovanja ove godine nego u prethodne dve, rekao da će se potruditi da sledeće godine bude izdvojeno više od 150 miliona dinara, jer smatra da kultura na lokalu to apsolutno zaslužuje.

On je podvukao da se efekti pomaka u oblasti kulture, duhovnog uzdizanja pojedinaca i društava ne mogu meriti na dnevnoj bazi, kao što se to može činiti u oblasti ekonomije, materijalnog sveta i prozvodnje, što oblast kulture čini izazovnim.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture i informisanja će nastojati da ohrabri i finansijski i stručno svaki projekat u oblasti kulture koji je vredan, poručivši da će se rezultati tih zajedničkih napora videti u godinama koje dolaze, jer moraju da se osete njihovi efekti na celo društvo.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović izrazio je zahvalnost na svemu što je ministar Vukosavljević do sada uradio za taj grad i istakao da se, zahvaljujući njemu, pomera fokus sa većih kulturnih centara, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, na manje, tako da je i mala opština na jugu Srbije naišla na razumevanje.

Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović je ukazao na to da male sredine ne dobijaju često novac za kulturne projekte, i da ovo pokazuje da decentralizacija Srbije ide u novom pravcu.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je rekao da je ovo najbolji dakaz za to da, kada postoji kvalitet, i mala i nerazvijena opština, može dobiti potrebna sredstva za realizaciju projekata.Odlukom konkursne komisije podržani su sledeći projekti:

“Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“, Niš - 33 miliona dinara, „Stazama kulture Krupnja“, Krupanj - 10 miliona dinara, „Veni, vidi, vrnjci! Dođoh, videh - vrnjci!“, Vrnjačka Banja - 10 miliona dinara, „Somnibus - palata kulture“, Sombor - 8 miliona dinara.

Takođe, podržani su i projekti „Grad fabrike - fabrika kulture“, Smederevska palanka - 7,5 miliona dinara, „Tragovima velikana“, Valjevo - 7 miliona dinara, „Prokupačka epigenija“ , Prokuplje - 7 miliona dinara, Rudničko-takovski kraj "Okno kulture", Gornji Milanovac - 6,5 miliona dinara, Čaršijske priče, Leskovac - 6 miliona dinara.

Finansijski će biti podržani i projekti „Poboljšanje uslova za negovanje tradicija u kulturi“ , Negotin - 5 milina dinara, „Fokusište“ , Bečej - 5 miliona dinara, „Kulturno nasleđe Velike Plane - trezor svedočanstava prošlosti i marker savremenih zbivanja“, Velika Plana - 6 miliona dinara, „Novi Pazar za nove generacije“, Novi Pazar - 6 miliona dinara, „Na temeljima Temnićkog natpisa gde prošlost susreće budućnost“, Varvarin - 6 miliona dinara.

„EKG - Kultura kao lek“ iz Kruševca dobio je 5 miliona dinara, „Knjaževa varoš, mala Venecija na Timoku“ , Knjaževac - 4 miliona dinara,“ Raška u dolini vekova“, Raška – 4 miliona dinara, „Karavan kulture“ Babušnica - 4 miliona dinara, „Brišemo granice, spajamo nacije – predajemo Bujanovac mladima“ Bujanovac – 4 miliona dinara, „Kulturom za evropski Pirot“, Pirot – 4 miliona dinara , „Sentaizam“ , Senta- milion dinara i „Mihizov putokaz“, Irig – milion dinara.

Na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ prijavljeno je 75 projekata, što je za oko 50 odsto više nego na prethodnu godinu.

Pored kriterijuma koji su predviđeni Uredbom o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave, pri donošenju konačne odluke, komisija je posebno vodila računa o kvalitetu, konceptu sadržaja i formatu predstavljanja, budžetu, stepenu posedovanja potrebne dokumentacije za realizaciju infrastrukturnih podprojekata vidljivosti projekta i opštem planu finansiranja.

Ove godine su prispele prijave iz svih delova Srbije, što znači da aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja doprinose podizanju svesti lokalnih zajednica o značaju kulture kao pokretača društvenog razvoja cele zajednice, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik