Strožije kazne za saobraćajne prekršaje

Bez autora
Apr 03 2018

Od danas će nesavesni vozači za većinu prekršaja plaćati veće kazne, jer je na snagu stupio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije. Najčešći prekršaji - korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje i nevezivanje sigurnosnih pojaseva, ubuduće će koštati vozače 10.000 umesto dosadašnjih 5.000 dinara. Veće kazne očekuju i vozače koji budu uhvaćeni sa nedozvoljenom količinom alkohola u krvi, a granica je smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, ali i one koji budu vozili brže od dozvoljenog. Cilj izmena je, više puta su istakli predlagači Zakona, smanjenje broja nastradalih u saobraćajnim nesrećama na drumovima Srbije. Statistika najbolje ilustruje da je, naravno uz preventivno delovanje, kažnjavanje vozača mera koja daje najbolje rezultate.

Strožije kazne za saobraćajne prekršajeOd danas će nesavesni vozači za većinu prekršaja plaćati veće kazne, jer je na snagu stupio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije.

Najčešći prekršaji - korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje i nevezivanje sigurnosnih pojaseva, ubuduće će koštati vozače 10.000 umesto dosadašnjih 5.000 dinara.

Veće kazne očekuju i vozače koji budu uhvaćeni sa nedozvoljenom količinom alkohola u krvi, a granica je smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, ali i one koji budu vozili brže od dozvoljenog.

Cilj izmena je, više puta su istakli predlagači Zakona, smanjenje broja nastradalih u saobraćajnim nesrećama na drumovima Srbije. Statistika najbolje ilustruje da je, naravno uz preventivno delovanje, kažnjavanje vozača mera koja daje najbolje rezultate.

Tako je pre 2009, kada je usvojen novi ZOBS, broj poginulih na drumovima Srbije tokom godine bio više od 900. Već 2009, iako je zakon usvojen u novembru, taj broj je bio 809, da bi naredne godine broj poguinulih bio smanjen na 660.

Kako je poslednjih godina broj poginulih počeo da raste (do 2015. je smanjivan - 536), postalo je jasno da zaprećene kazne nisu dovoljne, pa su planirane izmene ZOBS, naravno uz izmenu propisa koji su usklađeni s realnom situacijom.

To se najviše odnosi na upotrebu sigurnosnih pojaseva, jer je statistika pokazala da 60 odsto poginulih vozača nije koristilo pojas. Uočen je i veliki broj nesreća koje su izazvali alkoholisani vozači, pa je granica dozvoljene količine alkohola u krvi smanjena, a kazne su pooštrene.

- Ako statistika kaže da osam procenata svih nezgoda izazovu pijani vozači i da u 14 odsto nezgoda s poginulim licima učestvuju pijani vozači, jasno je da alkohol i vožnja ne idu zajedno, Za razliku od prethodnog primera, gde mnogi vozači nisu toga svesni, svi oni su svesni da ne treba da voze pod uticajem alkohola, ali i dalje sedaju za volan - kaže Nebojša Arsov.

Zato će, dodao je on, saobraćajna policija stvoriti uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole.

Za minimalnu količinu alkohola (0,2-0,5 promila) vozači će plaćati 10.000 dinara.

Zabrana upravljanja vozilom

Kaznom od 100 do 120.000 dinara, sa 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja vozilom biće kažnjeni vozači koji upravljaju vozilom sa 1,21 do dva promila alkohola u krvi, kao i oni koji prekorače brzinu od 71 do 90 kilometara na čas u naselju ili 81 do 100 kilometara na čas na auto-putu.

Isti penal čeka i one koji voze dete na mestu vozača ili na mestu koje nije za to predviđeno. Ista kazna čeka i one koji pobegnu s mesta saobraćajne nesreće, koji voze noću bez ijednog svetla, ali i koji upravljaju vozilom bez ijedne položene kategorije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik