Sberbank i VTB bit će u vlasničkoj strukturi Agrokora

Bez autora
Apr 09 2018

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak nakon redovitog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem kako je logično da oni koji su posuđivali novac Agrokoru postanu njegovi vlasnici i da ne vidi ništa loše u tome da u novoj vlasničkoj strukturi budu i ruske banke Sberbank i VTB. Na upit da prokomentira moguću situaciju po kojoj bi ruske banke mogle imati do 45 posto vlasništva u budućem koncernu Agrokor, Jandroković je kazao kako je poznato da će se budući vlasnici utvrditi temeljem potraživanja koja imaju prema Agrokoru, dodavši da su ta potraživanja nastala u vrijeme bivšeg vlasnika i bivše uprave. Dakle, logično je da oni koji su posuđivali novac, da imaju svoja potraživanja prema Agrokoru, a po ovome modelu koji je predložen, postanu i vlasnici.

Sberbank i VTB bit će u vlasničkoj strukturi AgrokoraPredsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak nakon redovitog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem kako je logično da oni koji su posuđivali novac Agrokoru postanu njegovi vlasnici i da ne vidi ništa loše u tome da u novoj vlasničkoj strukturi budu i ruske banke Sberbank i VTB.  

Na upit da prokomentira moguću situaciju po kojoj bi ruske banke mogle imati do 45 posto vlasništva u budućem koncernu Agrokor, Jandroković je kazao kako je poznato da će se budući vlasnici utvrditi temeljem potraživanja koja imaju prema Agrokoru, dodavši da su ta potraživanja nastala u vrijeme bivšeg vlasnika i bivše uprave.

"Dakle, logično je da oni koji su posuđivali novac, da imaju svoja potraživanja prema Agrokoru, a po ovome modelu koji je predložen, postanu i vlasnici. Tako će, između ostalih, u vlasničkoj strukturi biti i Sberbank i VTB.  Nema tu ništa čudno i ovo je logičan završetak tog procesa", naveo je Jandroković.

Kako je napomenuo, da nije bilo procesa izvanredne uprave odnosno da nije bio donesen posebni zakon, došlo bi do bankrota Agrokora, a onda bi vjerojatno nekoliko stotina hrvatskih tvrtki, malih i velikih dobavljača i tisuće ljudi ostalo bez posla.

Istaknuo je da je godina dana vrijeme u kojem se konsolidirao i sam Agrokor, ali i dobavljači, kao i da su mali dobavljači isplaćeni su u stopostotnim iznosima.

"Dakle, kad danas ocjenjujemo ovaj rasplet situacije, moramo voditi računa o tome gdje smo bili prije godinu dana, tko je odgovoran za to što se dogodilo prije godinu dana i vjerujem da će ova priča uspješno završiti, da će doći do nagodbe i da će to biti do sada najveći uspjeh ove Vlade", zaključio je Jandroković.

Mediji su ranije objavili da je Agrokor procijenjen na 2,6 milijardi eura, a da će u novoj tvrtki, u koju će biti prebačena imovina kompanija, Sberbank imati oko 30 posto vlasničkog udjela, dok će s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držati oko 44 posto dionica nove kompanije.

Obvezničari Agrokora imat će od 23 do 25 posto kompanije, pri čemu će Knighthead Capital držati od 10 do 12 posto Agrokora. Domaće banke imat će oko 10 posto udjela, a dobavljači oko osam posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik