Manja rata za stare, niža kamata za nove stambene kredite

Bez autora
Apr 09 2018

Stanovnici Srpske koji planiraju da krov nad glavom obezbijede putem kredita Fonda stanovanja kojim upravlja Investiciono-razvojna banka RS imaće ubuduće nižu kamatnu stopu, a kamata će biti smanjena i na ranije uzete zajmove, što znači da će oni koji ih već otplaćuju imati manju ratu. Nova kamatna stopa za stambene kredite iznosiće 3,6 odsto za beneficiranu grupu, četiri odsto za prvu i 4,2 odsto za drugu grupu. Po istom sistemu biće preračunati i krediti koji su odobreni prije izmjene pravila plasmana, što znači da će njihovim korisnicima biti smanjena rata. Nova pravila plasmana kredita usvojena su na jučerašnjoj sjednici Vlade RS.

Manja rata za stare, niža kamata za nove stambene krediteStanovnici Srpske koji planiraju da krov nad glavom obezbijede putem kredita Fonda stanovanja kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) RS imaće ubuduće nižu kamatnu stopu, a kamata će biti smanjena i na ranije uzete zajmove, što znači da će oni koji ih već otplaćuju imati manju ratu.

Nova kamatna stopa za stambene kredite iznosiće 3,6 odsto za beneficiranu grupu, četiri odsto za prvu i 4,2 odsto za drugu grupu. Po istom sistemu biće preračunati i krediti koji su odobreni prije izmjene pravila plasmana, što znači da će njihovim korisnicima biti smanjena rata. Nova pravila plasmana kredita usvojena su na jučerašnjoj sjednici Vlade RS.

- Nova visina kamate se odnosi na one koji planiraju da obezbijede stan iz sredstava Fonda stanovanja, ali i na one koji već koriste sredstva ovog fonda i kojima će do 1. juna biti preračunate kamatne stope u skladu sa novim uslovima - rekla je direktorica IRB RS Snežana Vujnić i podsjetila da trenutno imaju oko 10.000 korisnika stambenih kredita IRB-a.

Direktorica IRB-a je smanjenje kamate predstavila na primjeru kredita u iznosu od 100.000 KM uzetog 2008. sa kamatnom stopom od šest odsto i periodom otplate od 20 godina. Trenutna mjesečna rata iznosi 716 KM, a nakon donesenih promjena kamatna stopa biće 4,2 odsto, a mjesečna rata 660 KM, što je na godišnjem nivou ušteda od 680 maraka.

Vijest o smanjenju kamata obradovala je one koji planiraju da riješe stambeno pitanje, ali i one koji su to već učinili putem kredita IRB RS.

- Svako umanjenje kamate, a samim tim i rate dobro dođe, s obzirom na to da se radi o kreditima sa dugim periodom otplate. Suprug i ja smo digli kredit po kamatnoj stopi od 4,3 odsto, a ukoliko rata sada bude manja bar deset maraka mjesečno, to znači da ćemo vratiti 2.220 KM manje nego što je predviđeno važećim ugovorom. Naravno, biće dobro ako kamata bude još značajnije smanjena - rekla je Bojana Repija, koja je sa suprugom digla kredit prije godinu i po, da bi kupili stan u Banjaluci.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Aleksandar Ljuboja ističe da mladi do prvog stana uglavnom dolaze putem kredita, zbog čega je dobar potez da im bude snižena kamata.

- Ova odluka ima više pozitivnih aspekata. Koliko je značajna iz društvenih razloga, toliko i za ekonomiju u cjelini. To će pomoći našem građevinskom sektoru, koji je generator potrošnje, a može dovesti i do punjenja buyeta, što je izuzetno važno - rekao je Ljuboja i dodao da su bez obzira na smanjenje kamatne stope generalno i dalje visoke na našem tržištu.

Privreda

Snežana Vujnić je rekla da je određen i maksimalan iznos kamatne stope za kredite za pokretanje proizvodnje.

- Svi oni koji koriste sredstva mogu pregovarati sa bankom o visini marže koju uzima banka za sebe. Trenutno je maksimalna kamatna stopa za privredu 4,7 odsto, a ukoliko bude rastao euribor, ona može biti maksimalno pet odsto - objasnila je Vujnićeva i podsjetila da je do sada bio određen samo minimalan iznos kamatne stope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik