Sosijete Ženeral se povlači iz Srbije?

Francuska bankarska grupacija Sosijete Ženeral prodaje svoje celokupno poslovanje u zemljama centralne i istočne Evrope, među kojima je i njeno poslovanje u Srbiji. Ogranak Sosijete Ženerala u Bugarskoj biće otuđen u paketu sa bankama u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji i Albaniji. Kao kupac većine aktiva pominje se mađarska OTP banka, tvrde neimenovani izvori. Prvobitno su bili planirani direktni pregovori između dve banke, ali se kasnije pojavila još jedna ponuda. Naime, krajem februara, kao potencijalni kupac pojavio se fond Apolo Global menadžment. Sve banke ponuđene na prodaju su profitabilne, ali pate od sličnih problema, budući da je reč o malim tržištima na kojima dolazi do "topljenja" nekada visoke profitabilnosti, a okruženje je nestabilno sa političke i regulatorne tačke gledišta.

Sosijete Ženeral se povlači iz Srbije?Francuska bankarska grupacija Sosijete Ženeral (Societe Generale) prodaje svoje celokupno poslovanje u zemljama centralne i istočne Evrope, među kojima je i njeno poslovanje u Srbiji, piše bugarski portal EU Scoop.

Ogranak Sosijete Ženerala u Bugarskoj biće otuđen u paketu sa bankama u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Moldaviji i Albaniji, prenosi taj portal pozivajući se na Capital.bg.Kao kupac većine aktiva pominje se mađarska OTP banka, tvrde neimenovani izvori.

Prvobitno su bili planirani direktni pregovori između dve banke, ali se kasnije pojavila još jedna ponuda. Naime, krajem februara, kao potencijalni kupac pojavio se fond Apolo Global menadžment.

Sve banke ponuđene na prodaju su profitabilne, ali pate od sličnih problema, budući da je reč o malim tržištima na kojima dolazi do "topljenja" nekada visoke profitabilnosti, a okruženje je nestabilno sa političke i regulatorne tačke gledišta, navodi taj portal.

Iz tog razloga, Sosijete Ženeral banka je donela odluka da se povuče sa nestrateških tržišta, odnosno sa tržišta na kojima nije među vodeće tri banke po tržišnom udelu.

Kancelarija Sosijete Ženeral otvorena je u Beogradu još 1977. godine, da bi 1991. prerasla u banku, a danas ima mrežu od oko 100 ekspozitura širom zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik