Revizori podneli 512 novih prijava

Bez autora
Apr 09 2018

Ukupno 743 milijarde dinara "teške" su greške i nepravilnosti koje su utvrdili državni revizori kontrolišući poslovanje korisnika javnih sredstava tokom 2017. godine.Državna revizorska institucija podnela je 512 prijava, među kojima su 52 krivične prijave protiv 54 odgovorna lica, izjavio je predsednik DRI Radoslav Sretenović. On je rekao da ne može da govori o konkretnim imenima, jer su svi slučajevi predati pravosudnim organima.

Revizori podneli 512 novih prijavaUkupno743 milijarde dinara "teške" su greške i nepravilnosti koje su utvrdili državni revizori kontrolišući poslovanje korisnika javnih sredstava tokom 2017. godine. Državna revizorska institucija podnela je 512 prijava, među kojima su 52 krivične prijave protiv 54 odgovorna lica, izjavio je u četvrtak predsednik DRI Radoslav Sretenović.

On je rekao da ne može da govori o konkretnim imenima, jer su svi slučajevi predati pravosudnim organima. Jedino je apostrofirao, opet anonimno, da je do sada doneta jedna prvostepena presuda protiv gradonačelnika Kikinde, koji mora da plati više 400.000 dinara i jedna pravosnažna protiv predsednika opštine Sopot, koji je u obavezi da isplati više od 600.000 dinara. U oba slučaja zbog nepravilnosti u trošenju para.

Iako revizori nisu saopštili ime, činjenica je da je na čelu Sopota već decenijama Živorad Žika Milosavljević. On je u četvrtak "Novostima" potvrdio da je postojao postupak iz 2015. godine, ali da nije dobio pravosnažno rešenje i da ne može da komentariše. Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa prvim čovekom Kikinde Pavlom Markom, ali do zaključenja ovog izdanja "Novosti" nismo dobili njegovu potvrdu, da li je protiv njega doneta presuda.

Od ukupno 512 prijava podnetih tokom 2017. do danas zbog sumnje da je izvršen prekršaj ili krivično delo, Sretenović je precizirao da se 428 zahteva odnose na pokretanje prekršajnog postupka protiv 473 osobe, a 32 zahteva na pokretanje postupka za privredni prestup protiv 211 osoba.

Godišnji izveštaj o radu DRI predstavljen je na sednici skupštinskog Odbora za finansije. Prema navodima Sretenovića, DRI je tokom 2017. godine izradio 376 revizorskih izveštaja.

- Kada je reč o javnim nabavkama, kod 78 kontrolisanih obveznika utvrđeno je da nabavke robe i usluga u iznosu od 2,36 milijardi dinara nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - istakao je Sretenović, dodajući da je ukupna vrednost ugovorenih javnih nabavki kod revidiranih subjekata revizije 31,92 milijarde dinara.Govoreći o javnim nabavkama, vrhovni državni revizor Duško Pejović, nadležan za reviziju budžeta lokalnih vlasti, ističe da, generalno, kod javnih nabavki najviše zabrinjava činjenica da obveznici sprovode nabavke, ali ih prethodno ne planiraju.

- Problem je kada javnih nabavki nema ni u finansijskom planu, ni u planu javnih nabavki - objašnjava Pejović.

Kada je reč o nepravilnostima u rashodima za zaposlene, najviše ih je utvrđeno na nivou centralne vlasti.

Pejović kandidat

- Ovo je poslednji izveštaj koji podnosim kao predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor - rekao je u četvrtak po okončanju konferencije za novinare Radoslav Sretenović.

Kandidat za novog predsednika DRI je vrhovni revizor Duško Pejović, koji rukovodi sektorom za reviziju budžeta lokalnih vlasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik