Ukidanje penala za prevremeno penzionisanje sredinom godine

Bez autora
Apr 10 2018

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže za Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera, kaže on. Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 posto mesečno, predlog SSSS-a je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.

Ukidanje penala za prevremeno penzionisanje sredinom godinePenali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže za „Politiku” Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

„Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera”, kaže on.

Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 posto mesečno, predlog SSSS-a je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.

Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po dana Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog – epilog priče se tek sada nazire.

Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, jeste da se čekala poslednja revizija aranžmana s MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno „Politici” potvrdili da su „izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik