Odbijeni zahtjevi Udruženja korisnika kredita "Švajcarac"

Bez autora
Apr 11 2018

Konkurencijsko vijeće BiH odbilo je sve zahtjeve Udruženja korisnika kredita "Švajcarac", ocijenivši ih kao neosnovane, saopšteno je danas iz Addiko banke. Vijeće je konstatovalo da je izbor kredita sa CHF valutnom klauzulom rezultat slobodne procjene korisnika, s obzirom na to da su im na raspolaganju bili i krediti s valutnom klauzulom u evrima. Takođe, Vijeće je potvrdilo postojanje slobodne volje i saglasnosti obje ugovorne strane, tj. i korisnika kredita i banke na sve ugovorne uslove, među kojima je i znatno povoljnija kamatna stopa i duži rok otplate u odnosu na ostale kredite.

Odbijeni zahtjevi Udruženja korisnika kredita "Švajcarac"Konkurencijsko vijeće BiH odbilo je sve zahtjeve Udruženja korisnika kredita "Švajcarac", ocijenivši ih kao neosnovane, saopšteno je danas iz Addiko banke.

Kako se navodi, Vijeće je konstatovalo da je izbor kredita sa CHF valutnom klauzulom rezultat slobodne procjene korisnika, s obzirom na to da su im na raspolaganju bili i krediti s valutnom klauzulom u evrima.

Takođe, Vijeće je potvrdilo postojanje slobodne volje i saglasnosti obje ugovorne strane, tj. i korisnika kredita i banke na sve ugovorne uslove, među kojima je i znatno povoljnija kamatna stopa i duži rok otplate u odnosu na ostale kredite.

"U više navrata skretali smo pažnju da je pokretanje ovog postupka od strane UKK 'Švajcarac' samo predstava za javnost, kojom se, nažalost, u zabludu najviše dovode korisnici kredita sa CHF valutnom klauzulom. Naše je opredjeljenje, a u skladu s preporukama nadležnih ministarstava finansija, te svih relevantnih domaćih i stranih institucija, da je dogovor jedino realno rješenje. Pozivamo preostale aktivne korisnike kredita da iskoriste mogućnost konverzije s popustom od 30 odsto, odnosno 50 odsto glavnice, te riješe ovo pitanje, kao što ga je riješilo i više od 92 odsto ostalih korisnika", istakla je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo.

UKK "Švajcarac" tražilo je od KV BiH donošenje rješenja da su krediti s CHF valutnom klauzulom zabranjeni i ništavni sporazumi, te da utvrdi zloupotrebu uz odgovarajuće zabrane.

Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banjaluka, kazao je kako ih raduje činjenica da je Konkurencijsko vijeće BiH u potpunosti ispoštovalo zakonsku proceduru, nepristrasno i realno analiziralo sve dokaze prezentovane od UKK "Švajcarac" i banaka, te ocijenilo zahtjeve Udruženja kao neosnovane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik