EBRD odobrio kredit MKF Partner

Bez autora
Apr 11 2018

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit u iznosu od 10 miliona KM mikrokreditnoj fondaciji Partner za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru. Kako je rečeno, sredstva su odobrena u okviru EBRD programa finansiranja zelene ekonomije za Zapadni Balkan od 85 miliona eura. Ian Brown, šef ureda EBRD u BiH, naglasio je ovom prilikom kako će ove investicije omogućiti bh. građanima da stvore ugodnije domove, te da uštede novac kroz niže račune za energente. Također, ovaj program će doprinijeti i strateškom cilju EBRD-a a to je izgradnja zelenije budućnosti BiH i regiona, kazao je Brown.

EBRD odobrio kredit MKF PartnerEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit u iznosu od 10 miliona KM mikrokreditnoj fondaciji Partner za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Sarajevu sredstva su odobrena u okviru EBRD programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan od 85 miliona eura.

Ian Brown, šef ureda EBRD u BiH, naglasio je ovom prilikom kako će ove investicije omogućiti bh. građanima da stvore ugodnije domove, te da uštede novac kroz niže račune za energente.

- Također, ovaj program će doprinijeti i strateškom cilju EBRD-a a to je izgradnja zelenije budućnosti BiH i regiona, kazao je Brown.

Sredstva iz ovog kredita biće namijenjena za kreditiranje mjera energetske efikasnosti kao što su toplotna izolacija objekata, zamjena prozora i vrata, nabavka kotlova na pelet i biomasu, solarne kolektore i druge mjere koje donose uštedu i komfor krajnjim korisnicima.

Andrea Vera, šef Odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH podsjetio je da obim pomoći EU u promociji zelenih tehnologija i investicija održive ekonomske efikasnosti u stambeni sektor u BiH i regionu, te dodao da je EU obezbjedila 30 miliona eura za cijeli Zapadni Balkan u okviru regionalnog programa energetske efikasnosti.

- Plasmanom kredita u iznosu od deset miliona KM očekuje se povećanje primjene mjera energetske efikasnosti u preko 2.000 stambenih objekata na području BiH, kazao je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije, dodajući kako će implementirane mjere energetske efikasnosti finansirane ovom kreditnom linijom rezultirati uštedom energije od 6.000 MWh, što je ekvivalentno uštedi od milion KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik