Devizne rezerve u martu iznosile 10.234,9 miliona evra

Bez autora
Apr 11 2018

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta iznosile su 10.234,9 miliona evra, što je za 443,9 miliona evra više nego na kraju februara.Ovim nivoom bruto deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 191 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Neto devizne rezerve iznosile su na kraju marta 8.460 miliona evra, što je za 474 miliona evra više nego na kraju februara, odnosno za preko pola milijarde evra više nego na kraju januara.

Devizne rezerve u martu iznosile 10.234,9 miliona evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta iznosile su 10.234,9 miliona evra, što je za 443,9 miliona evra više nego na kraju februara.

Ovim nivoom bruto deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 191 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju marta 8.460 miliona evra, što je za 474 miliona evra više nego na kraju februara, odnosno za preko pola milijarde (546 miliona) evra više nego na kraju januara.

Znatno povećanje bruto deviznih rezervi u martu najvećim delom je rezultat priliva po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovine deviza u iznosu od 405,0 miliona evra, što je dodatno ojačalo otpornost domaćeg finansijskog sistema na potencijalne potrese iz međunarodnog okruženja.

Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu deviznih hartija od vrednosti i deviznih kredita (ukupno 98,1 milion evra), zatim od donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 51,3 miliona evra).

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive iz deviznih rezervi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka i drugim osnovima (ukupno neto 85 miliona evra), i u potpunosti su amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 25,5 miliona evra), pre svega promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 842,8 miliona evra i bio je za 291,8 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.276,6 miliona evra.

U martu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru od 0,3%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 400 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik