Aluminij pokrenuo novu liniju vina Glinik

Bez autora
Apr 12 2018

Grožđana je bobica, zrijući pod zrakama hercegovačkoga sunca, brižno čuvala rajski nektar koji vrhunskom vinskom kapljicom postaje u Aluminijevu vinskom podrumu. Dozrijevajući u pomno biranoj hrastovoj buradi, u bijeloj, crvenoj ili u ružičastoj boji, vrhunsko je Aluminijevo vino, skladom svojih arome i teksture, ugodom u stanju preplaviti i najzahtjevnije znalačko nepce, priopćeno je iz Aluminija. Naslanjajući se na višestoljetnu vinarsku tradiciju hercegovačkoga podneblja, Aluminij je 2001. otvorio svoj vinski podrum, uz nasade od čak 65.000 trsa vinove loze s mostarskoga i broćanskoga vinogorja. Čokoti, brižno održavani kroz sezone rezidbe, pljevidbe, okopavanja, prehrane i same berbe, daruju zdravim rodom koji ima kapacitet iznjedriti više tisuća litara vina i likera, iznimne kakvoće.

Aluminij pokrenuo novu liniju vina GlinikGrožđana je bobica, zrijući pod zrakama hercegovačkoga sunca, brižno čuvala rajski nektar koji vrhunskom vinskom kapljicom postaje u Aluminijevu vinskom podrumu.

Dozrijevajući u pomno biranoj hrastovoj buradi, u bijeloj, crvenoj ili u ružičastoj boji, vrhunsko je Aluminijevo vino, skladom svojih arome i teksture, ugodom u stanju preplaviti i najzahtjevnije znalačko nepce, priopćeno je iz Aluminija.

Naslanjajući se na višestoljetnu vinarsku tradiciju hercegovačkoga podneblja, Aluminij je 2001. otvorio svoj vinski podrum, uz nasade od čak 65.000 trsa vinove loze s mostarskoga i broćanskoga vinogorja.

Čokoti, brižno održavani kroz sezone rezidbe, pljevidbe, okopavanja, prehrane i same berbe, daruju zdravim rodom koji ima kapacitet iznjedriti više tisuća litara vina i likera, iznimne kakvoće. Pohranivši svoje uspješne prethodne vinske linije na izložbene police, mostarska se tvornica 2017. godine odlučila za istinski iskorak, pokrenuvši novu liniju svojih alkoholnih proizvoda od grožđa i drugoga voća iz svojih voćnjaka, pod gotovo mističnim imenom Glinik, vješto izvedenim u drevnomu staroslavenskom pismu glagoljici.

Nadahnuće je crpljeno iz starohrvatskoga naziva za kemijski element aluminij. Logotip brenda čini samo ime brenda, ispisano na glagoljici, a kako je riječ o premium proizvodima, rađenim u skladu s najvišim mjerilima struke, uz bogatstvo iskustva i predanost izvrsnosti, dizajn pakiranja elegantan je i profinjen, s pozorno odabranim bojama, prikladnim upravo za ovakove proizvode. Logotip se pojavljuje u više boja, ovisno o vrsti proizvoda, a liniju Glinik čine:

Vina: - Glinik Žilavka, - Glinik Žilavka barrique, - Glinik Blatina, - Glinik Blatina barrique, - Glinik Rosé, - Glinik Cabernet Sauvignon

Likeri: - Glinik Lozovača, - Glinik Višnjevača, - Glinik Jabukovača, - Glinik Drenovača kao i Glinik ekstra djevičansko maslinovo ulje iz mladih Aluminijevih maslinika.

Pod stilski izvedenim ciglanim stropom, u stamenoj slavonskoj hrastovini, Glinik vina čekaju na kušanje na stalnoj temperaturi od 8 do 10 stupnjeva Celzija, pod nježnom rasvjetom i izložbenim vitrinama podrumskoga prostora u Baćevićima, južno od Mostara, unutar Aluminijevih vrtova koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Sama priča o nazivu budi radoznalost i upotpunjuje doživljaj kušanja vrhunskoga vina. Naime, ugledni hrvatski publicist, jezikoslovac, povjesničar i prirodoslovac slovačkoga podrijetla, akademik Bogoslav Šulek (Subotište u Slovačkoj, 1816. ‒ Zagreb, 1895.), zaslužan je za obogaćenje hrvatskoga jezika mnoštvom tada novotvorenih riječi, fraza i znanstvenoga nazivlja.

Osim što, zahvaljujući njemu, danas imamo riječi poput kisik, vodik, ugljik, obujam, zračenje, ozračje, kovine, toplomjer, tlakomjer, dalekozor, sitnozor, narječje, glazba, sustav, tvrtka, zemljovid i još na desetke njih bez kojih bi život danas bio krajnje nepotpun, u 19. nam je stoljeću ponudio riječ glinik kao zamjensku riječ za aluminij.

Ne zaživjevši tada, dulje od stoljeća ostaje arhaizmom, da bi danas zasjala kao Aluminijev brend vrhunske vinarske djelatnosti i dobila svoje zasluženo mjesto, bilo u zlatnoj, bilo u bordo-crvenoj, bilo u nekoj od boja ljutih i slatkih likera koji izlaze iz Aluminijeva vinskog podruma, bez masovne proizvodnje, uz pomno biran plasman na tržište, prema klijenteli naviknutoj samo na najbolje, priopćeno je iz Aluminija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik