Inflacija u martu 0,1 odsto

Bez autora
Apr 12 2018

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena u martu iznosio je 0,1%.Kretanje inflacije u martu bilo je određeno padom cena turističkih paket-aranžmana i pojeftinjenjem naftnih derivata, s jedne strane, i rastom cene svežeg voća, svežeg mesa, mleka i mlečnih prerađevina, s druge strane. Međugodišnja inflacija je od početka godine u padu i u martu je iznosila 1,4%. U martu je snižena i bazna inflacija, koja je iznosila 0,8% međugodišnje, što je njen najniži nivo otkad se prate potrošačke cene.

Inflacija u martu 0,1 odstoPrema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena u martu iznosio je 0,1%.

Kretanje inflacije u martu bilo je određeno padom cena turističkih paket-aranžmana i pojeftinjenjem naftnih derivata, s jedne strane, i rastom cene svežeg voća, svežeg mesa, mleka i mlečnih prerađevina, s druge strane.

Međugodišnja inflacija je od početka godine u padu i u martu je iznosila 1,4%. U martu je snižena i bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), koja je iznosila 0,8% međugodišnje, što je njen najniži nivo otkad se prate potrošačke cene.

Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednim mesecima ostati niska, a približavanje centralnoj vrednosti cilja očekuje se u toku naredne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik