Mlekara "Subotica": U novi pogon uloženo više od 2 miliona evra

Mlekara "Subotica" je protekle godine uložila više od dva miliona evra u proizvodni pogon i obogatila ga najsavremenijom tehnologijom za preradu mleka, rekao je danas menadžer te kompanije Saša Džonlaga. Džonlaga je novinare upoznao sa najsavremenijom tehnologijom prerade mleka istakavši da je cilj investiranja Mlekare "Subotica" da jedna trećina ukupnih inesticija ide u proširenje kapaciteta, trećina u novu tehnologiju i trećina u bezbednost kvaliteta proizvoda. To je osnovni cilj Mlekare u poslednje tri i po godine, koliko je u sastavu Imleka.

Mlekara Mlekara "Subotica" je protekle godine uložila više od dva miliona evra u proizvodni pogon i obogatila ga najsavremenijom tehnologijom za preradu mleka, rekao je danas menadžer te kompanije Saša Džonlaga.

Džonlaga je novinare upoznao sa najsavremenijom tehnologijom prerade mleka istakavši da je cilj investiranja Mlekare "Subotica" da jedna trećina ukupnih inesticija ide u proširenje kapaciteta, trećina u novu tehnologiju i trećina u bezbednost kvaliteta proizvoda.

"To je osnovni cilj Mlekare u poslednje tri i po godine, koliko je u sastavu Imleka", rekao je Džonlaga novinarima, koji su obišli proizvodnu liniju - od punjenja mleka i mlečnih proizvoda u caše i flaše do pakovanja robotovom "džinovskom rukom".

Istakao je da je Mlekara "Subotica" najponosnija na brend "Zdravo!" koji "pod svojom etiketom" obuhvata sterilisano mleko, jogurte, pavlake, kiselo mleko i mineral.

Takođe, Džonlaga naglašava da su ponosni i na dugu tradiciju mlekare koja datira od 1955. godine, na godišnju preradu mleka koja je za ovu i narednu godinu planirana na nivou od 62 do 65 miliona litara, ali i na izvoz na koji ide 25 odsto ukupne količine proizvedene robe.

Mlekara "Subotica", kaže Džonlaga, je prva mlekara u zemlji koja je dobila dozvolu za izvoz na tržište Evropske unije, ali izvozi i u Istočni blok - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Prilikom obilaska mlekare novinari su videli i mašinu koja napuni 14.000 čaša za sat vremena.

Prikazani su postupci termičke obrade, kao što su pasterizacija i sterilizacija, kojima se mleko obrađuje od "prijemne rampe", kao i pakovanje pod kontrolisanim higijenskim uslovima.

Na samom kraju proizvodne linije, najveće iznenađenje bila je "džinovska robotska ruka" koja pakuje flaše na drvenim daskama koje dalje odlaze u magacin, a zatim u frižidere prodavnica, pa do naših trpeza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik