Evropske berze pod pritiskom zbog krize u Siriji

Bez autora
Apr 12 2018

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica oslabile su drugi dan zaredom zbog rasta geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Sirije. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9.45 sati u minusu 0,1 odsto, oslabivši drugi dan zaredom.Pritom je londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,05 odsto, na 7.242 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,20 odsto, na 12.270 bodova, a pariški CAC 0,05 odsto, na 5.274 boda. Nakon rasta tih indeksa početkom sedmice, zahvaljujući smanjenju trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, posljednjih su dana tržišta pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije.

Evropske berze pod pritiskom zbog krize u SirijiNa evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica oslabile su drugi dan zaredom zbog rasta geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9.45 sati u minusu 0,1 odsto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,05 odsto, na 7.242 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,20 odsto, na 12.270 bodova, a pariški CAC 0,05 odsto, na 5.274 boda.

Nakon rasta tih indeksa početkom sedmice, zahvaljujući smanjenju trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, posljednjih su dana tržišta pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp zaprijetio je juče vojnom akcijom u Siriji i ispaljivanjem raketa, zbog uporabe hemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad.

Rusija je poručila i da pomno prati stanje u Siriji i da je upoznata s kretanjima američkih ratnih brodova prema Zalivu.

To otvara mogućnost direktonog sukoba, s obzirom da SAD i Rusija podržavaju različite strane u Siriji u kojoj građanski rat traje već sedam godina.

I dok su tržišta dionica pod pritiskom zbog rasta napetosti u vezi sa Sirijom, cijene nafte rastu zbog strahovanja ulagača od poremećaja proizvodnje "crnog zlata" na Bliskom istoku.

Na američkom tržištu cijena barela je od početka sedmice skočila više od 8 odsto, na 67,10 dolara, blizu najvišeg nivoa od 2014. godine. Sličnim tempom raste i cijena barela na londonskom tržištu, pa je jutros dosegla 72,25 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 70,95 dolara.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9.45 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,1 osto, na 21.660 bodova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik