Više od 20 kineskih kompanija traži partnere u Srbiji

Bez autora
Apr 15 2018

U Privrednoj komori Srbije održan je Investiciono-trgovinski forum Srbije i Kine na kome je učestvovalo više od 20 kineskih kompanija i oko 30 preduzetnika i 80 srpskih kompanija.Kineske kompanije, istaknuto je na forumu, zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u oblastima IKT, životne sredine i održivog razvoja, elektro, tekstilne, farmaceutske i industrije medicinske opreme. U fokusu interesovanja takođe je poljoprivreda, obrazovanje, nekretnine, usluge, infrastruktura, finansije, turizam.

Više od 20 kineskih kompanija traži partnere u SrbijiU Privrednoj komori Srbije održan je Investiciono-trgovinski forum Srbije i Kine na kome je učestvovalo više od 20 kineskih kompanija i oko 30 preduzetnika i 80 srpskih kompanija.

Kineske kompanije, istaknuto je na forumu, zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u oblastima IKT, životne sredine i održivog razvoja, elektro, tekstilne, farmaceutske i industrije medicinske opreme. U fokusu interesovanja takođe je poljoprivreda, obrazovanje, nekretnine, usluge, infrastruktura, finansije, turizam.

Jelena Jovanović, direktorka Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, istakla je da su kineske kompanije zainteresovane za trgovinu i investicije, kao i da veliki potencijal imaju i viši oblici saradnje – zajednička proizvodnja za treća tržišta.

„Srbija je na mapi kineskih privrednika, sve češće dolaze u našu zemlju i interesuju se za mogućnosti poslovanja. Srbija danas ima otvorenu i rastuću ekonomiju koja je mesto vredno njihovog interesovanja i ulaganja“, naglasila je Jovanović.

Srbija, podseća Jovanović, zauzima značajno mesto u okviru mehanizma saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Novi put svile je naša razvojna šansa i Srbija bi mogla da postane važno čvorište, navela je Jovanović.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang poručio je kineskim kompanijama da su dobrodošli u prijateljsku zemlju ističući da su u prethodnih nekoliko godina odnosi Kine i Srbije dostigli najviši nivo.

Naša saradnja je veoma plodna. Otvorena je, preko Praga, avio linija između Srbije i Kine, razgovaramo i o direktnoj, koja će uskoro biti uvedena, najavio je ambasador.

Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić pozvao je kineske kompanije da učestvuju u privatizaciji preostalih 120 preduzeća iz privatizacionog portfelja ministarstva.

„Kina je već godinama najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije na azijskom kontinentu, a naša međusobna trgovina beleži konstantan rast. Prostora za unapređenje spoljnotrgovinske razmene ima, a upravo je današnja poseta kineskog Saveta za promociju saradnje jug - jug prilika da se u ovoj oblasti napravi korak dalje“, rekao je Ugrčić.

Savet za promociju saradnje jug-jug savetodavno je telo koje deluje pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Kina, a svom članstvu ima više od 90 bivših diplomata i oko 120 kompanija.

Predsednik tog saveta Lju Sinhu zahvalio je PKS na organizaciji biznis foruma i istakao da Srbija i Kina imaju veliki prostor za razvoj i veliku perspektivu. Tokom trodnevne posete Srbiji, Lju će posetiti lokaciju za izgradnju srpsko-kinskog industrijskog parka u Borči, koji će graditi kineska kompanija CRBC.

Nakon plenarnog dela foruma održana je prezentacija „Srbija, Vaša sledeća investiciona destinacija“ i B2B sastanci srpskih i kineskih kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik