Projekat Svetske banke za lakšu trgovinu u regionu

Bez autora
Apr 15 2018

Svetska banka priprema regionalni projekat kojim bi trebalo da se olakša trgovina na teritoriji Balkana, jer nema logike da samo kod nas na granici možete videti kilometarske kolone kamiona, izjavio je viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović. Projekat bi trebalo da se odobri na leto, a dosad su za njegovu primenu zainteresovane Srbija, Makedonija i Albanija, jer se godišnje na čekanje na granicima izgubi i do 800 miliona evra. Svaki dan zakašnjenja robe preko granice košta jedan odsto njene vrednosti. Na graničnim prelazima prema Mađarskoj i Hrvatskoj skoro svake nedelje ima zastoja koji se mogu meriti satima, a nekada i danima.

Projekat Svetske banke za lakšu trgovinu u regionuSvetska banka priprema regionalni projekat kojim bi trebalo da se olakša trgovina na teritoriji Balkana, jer nema logike da samo kod nas na granici možete videti kilometarske kolone kamiona, izjavio je viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović.

Projekat bi trebalo da se odobri na leto, a dosad su za njegovu primenu zainteresovane Srbija, Makedonija i Albanija, jer se godišnje na čekanje na granicima izgubi i do 800 miliona evra.

Svaki dan zakašnjenja robe preko granice košta jedan odsto njene vrednosti.

Na graničnim prelazima prema Mađarskoj i Hrvatskoj skoro svake nedelje ima zastoja koji se mogu meriti satima, a nekada i danima. Sve više tranzitnih kamiona ide preko Bugarske i Rumunije za Tursku i Daleki istok iako je i duže i skuplje, ali se ne čeka na granicama jer se vozi unutar Šengen zone.

Prevoznici iz Srbije ne mogu biti konkuretni, pored dozvola njihovi kamioni čekaju u kilometarskim kolonama na graničnim prelazima.

"U EU vozači pređu od 500 do 700 kilometara za svoje radno vreme, a naši vozači to vreme provedu u koloni čekajući na granici", navodi Branko Samardžić iz prevozničkog preduzeća "Astra".

Da bi se stvari popravile u Vinkovicima je održan sastanak uprava carina i policije – Srbije, Hrvatske i Slovenije. Slovenci su zaključili da oni sa Italijom i Austrijom nemaju baš puno problema koliko sa hrvatskom granicom i prelaskom međunarodnog koridora.

Na sastanku je bilo reči oko prelaza Batrovci između Srbije i Hrvatske, gde bi se novim merama ubrzao promet.

"Uvođenje dodatne trake za kretanje teretetnih vozila, zapošljavanje dodatnog osoblja kako na carini tako i u graničnoj policiji i uvođenje jednog zajedničkog pregleda vozila od strane naše i hrvatske carine", navodi Aleksandar Spasić iz Udruženja "Međunarodni transport".

Situacija nije bolja na mađarskoj granici gde nema pravila oko čekanja. Najčešći uzrok čekanja je rad policije na otkrivanju ilegalnih emigranata, koji koriste kolone kamiona da tokom noći skinu plombe sa kamiona i uđu u isti.

To naknadno košta prevoznike nekoliko hiljada evra kazne, navode u udruženju prevoznika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik