Zabranjen uvoz 4 tone dodataka prehrani u BiH

Bez autora
Apr 17 2018

Inspekcija za hranu RS-a prošli tjedan zabranila je uvoz i naložila povrat dobavljaču dviju pošiljaka, odnosno četiri tone dodataka za prehranu “Ekstrakt žitarica i gljiva bogatog beta-glukanom”, podrijetlom iz Slovačke, isporučitelja iz Hrvatske, priopćeno je jučer iz Inspektorata RS-a. Pregledom pošiljki u okviru redovitog nadzora navedenog proizvoda utvrđeno je da ne posjeduju deklaraciju koja sadrži podatke o upotrijebljenim sastojcima u proizvodu, naziv proizvođača ni ime uvoznika, državu podrijetla proizvoda, nutritivnu, kao ni energetsku vrijednost proizvoda - navodi se u priopćenju. Dodaje se i da se na čepu plastične ambalaže od jednog kilograma nalazio datum 18. 5. 2017. koji se lako, čak i rukom, mogao izbrisati.

Zabranjen uvoz 4 tone dodataka prehrani u BiHInspekcija za hranu RS-a prošli tjedan zabranila je uvoz i naložila povrat dobavljaču dviju pošiljaka, odnosno četiri tone dodataka za prehranu “Ekstrakt žitarica i gljiva bogatog beta-glukanom”, podrijetlom iz Slovačke, isporučitelja iz Hrvatske, priopćeno je jučer iz Inspektorata RS-a.

- Pregledom pošiljki u okviru redovitog nadzora navedenog proizvoda utvrđeno je da ne posjeduju deklaraciju koja sadrži podatke o upotrijebljenim sastojcima u proizvodu, naziv proizvođača ni ime uvoznika, državu podrijetla proizvoda, nutritivnu, kao ni energetsku vrijednost proizvoda - navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da se na čepu plastične ambalaže od jednog kilograma nalazio datum 18. 5. 2017. koji se lako, čak i rukom, mogao izbrisati.

Osim toga, na deklaraciji se nije nalazio i obvezan podatak o trajnosti proizvoda koji treba sadržati tekst “upotrebljivo do” ili “najbolje upotrijebiti do”. Liječnici upozoravaju kako građani u opasnost dovode svoje zdravlje koristeći dodatke prehrani za koje se ne zna što sadrže.

U BiH je problem, prije svega, u tome što ne postoji kontrola sadržaja aktivnih komponenti u suplementima. Kontrolom se provjerava jesu li u proizvodu prisutni aktivni sastojci koji su deklarirani i jesu li prisutni u količinama koje su navedene na deklaraciji.

O prisutnosti aktivnih sastojaka ovisi i to hoće li proizvod djelovati na deklarirani način ili ne. Odsutnost kontrole otvara mogućnost da se u proizvodu nađu sastojci koji nisu navedeni na deklaraciji, a prisutni su u proizvodu i imaju jako djelovanje. Znači, korisnik uzima proizvod za koji ne zna što sadrži.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik