Početak gradnje auto-puta od Preljine do Požege do kraja godine

Bez autora
Apr 17 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Čačku da će ove godine biti završena ukupno 103 kilometra auto-puta na Koridoru 11, a da će radovi na deonici Preljina–Požega početi krajem 2018. godine. Ona je, govoreći o strateškim projektima za Čačak i Moravički okrug, nakon sastanka sa gradonačelnikom tog grada Milunom Todorovićem, rekla da za auto-put Pojate-Preljina, odnosno “Moravski koridor”, u maju treba da budu završene izmene prostornog plana i da u ovom trenutku postoji interesovanje jedne američke i jedne kineske kompanije za taj projekat. U prethodne tri godine uloženo je 1,5 milijardi dinara u održavanje puteva samo u Čačku, a ukupno 3,5 milijardi dinara u celom Moravičkom okrugu.

Početak gradnje auto-puta od Preljine do Požege do kraja godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Čačku da će ove godine biti završena ukupno 103 kilometra auto-puta na Koridoru 11, a da će radovi na deonici Preljina–Požega početi krajem 2018. godine.

Mihajlović je, govoreći o strateškim projektima za Čačak i Moravički okrug, nakon sastanka sa gradonačelnikom tog grada Milunom Todorovićem, rekla da za auto-put Pojate-Preljina, odnosno “Moravski koridor”, u maju treba da budu završene izmene prostornog plana i da u ovom trenutku postoji interesovanje jedne američke i jedne kineske kompanije za taj projekat.

U prethodne tri godine uloženo je 1,5 milijardi dinara u održavanje puteva samo u Čačku, a ukupno 3,5 milijardi dinara u celom Moravičkom okrugu. U 2018. još oko 500 miliona biće uloženo u grad i okrug, ne računajući rehabilitacije koje se finansiraju iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, navela je ona.

Prema njenim rečima, Aerodrom “Morava” u Lađevcima će u narednih nekoliko meseci postati mešoviti, civilno-vojni, za šta već postoji zaključak Vlade, a za čije je sprovođenje potrebno obaviti još određene administrativne procedure sa Ministarstvom odbrane.

Nakon toga ćemo sesti zajedno sa predstavnicima okruga i lokalnih samouprava i napraviti projekcije i za putnički i za kargo saobraćaj. Naš interes jeste da dalje razvijamo taj aerodrom, na kojem će, kad postane mešoviti, operater biti preduzeće “Aerodromi Srbije”“, dodala je Mihajlović.

Ona je istakla i da su u toku pripreme za nastavak rekonstrukcije barske pruge, i precizirala da će se ove godine raditi projektno-tehnička dokumentacija, a da bi sledeće godine mogli početi radovi.

Barska pruga, odnosno železnički Koridor 11, zajedno sa modernizacijom preostalih deonica na železničkom Koridoru 10, kako je navela, predstavljaju prioritet kad je železnica u pitanju.

Mihajlović je napomenula da je na sastanku postignut dogovor o tome da “Infrastruktura železnice Srbije” pošalje stručne timove kako bi se u narednom periodu povećala bezbednost na železničkim putnim prelazima u Čačku.

Ona je u okviru posete Čačku uručila i devet rešenja o ozakonjenju građanima i privrednicima, i pritom pozvala građane da prikupe svu potrebnu dokumentaciju kako bi ozakonili svoje objekte.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je na današnjem sastanku sa Mihajlović razgovarano o prostornom planu područja posebne namene za Ovčarsko-kablarsku klisuru, kao i o svim infrastrukturnim projektima koji se realizuju ili čija je realizacija u planu.

Mihajlović je u okviru posete Čačku razgovarala i sa načelnikom Moravičkog okruga Slobodanom Jolovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz ovog okruga, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik