Akcize "pogurale" litar bezolovnog na 146, a dizela na 155 dinara

Bez autora
Apr 17 2018

Cena goriva na domaćim pumpama poslednjih dana nešto su više, pa je litar bezolovnog benzina sada oko 146 dinara, dok za litar evrodizela treba oko 155 dinara. Cene su povećane poslednjih nedelju dana, ali razlog nije rast cene sirove nafte, koji je prošle nedelje bio vidljiv, već povećanje akciza na derivate nafte. Naime, akcize na benzin više su za 1,60 dinara, a na dizel 1,64 dinara po litru. Tako je sada akciza na benzin 54,94 dinara umesto dosadašnjih 53,34 dinara, dok je akciza na dizel gorivo povećana s 54,86 na 56,50 dinara po litru. Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, akcize na gorivo povećane su u drugoj polovini marta, a to se sada manifestovalo na cene goriva u maloprodaji.

Akcize Cena goriva na domaćim pumpama poslednjih dana nešto su više, pa je litar bezolovnog benzina sada oko 146 dinara, dok za litar evrodizela treba oko 155 dinara.

Cene su povećane poslednjih nedelju dana, ali razlog nije rast cene sirove nafte, koji je prošle nedelje bio vidljiv, već povećanje akciza na derivate nafte. Naime, akcize na benzin više su za 1,60 dinara, a na dizel 1,64 dinara po litru.

Akcize povećane u drugoj polovini marta

Tako je sada akciza na benzin 54,94 dinara umesto dosadašnjih 53,34 dinara, dok je akciza na dizel gorivo povećana s 54,86 na 56,50 dinara po litru.

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, akcize na gorivo povećane su u drugoj polovini marta, a to se sada manifestovalo na cene goriva u maloprodaji.

- Poslednjih nekoliko dana gorivo na benzinskim pumpama u Srbiji je poskupelo, a na to je u najvećoj meri uticao rast akciza jer je po tom osnovu - kaže Mićović.

Veći trošak za dva dinara po litru

Trošak je, kada se obračuna i porez na dodatu vrednost, sada uvećan za nešto manje od dva dinara po litru.

Dakle, na cene goriva u Srbiji za sada nije uticalo poskupljenje nafte na svetskom tržištu, a slično je bilo i na tržištima u regionu. Da li će trenutna situacija vezana za cenu nafte jer crno zlato na svetskim berzama, a zbog situacije u Siriji, beleži rast, uticati na dalji rast cene sirove nafte, sada je veoma teško reći, piše Dnevnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik