Kosovo uvodi opterećenja od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH

Bez autora
Apr 18 2018

Nakon problema u trgovinskoj razmjeni s drugim zemljama, Bosna i Hercegovina našla se na udaru Republike Kosovo koju još nije ni formalno priznala. Naime, kako je objavljeno na službenoj internet stranici tamošnjeg Ministarstva trgovine i industrije, ministar Bajram Hasani odlučio je uvesti svojevrsne sankcije BiH vezana za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Ministar je donio odluku o privremenoj zaštitnoj mjeri od 17 posto za mliječne proizvode iz Bosne i Hercegovine, kao što je navedeno u kombiniranoj nomenklaturi. U njoj se dalje objašnjava kako će ta odluka stupiti na snagu početkom sljedeće sedmice.

Kosovo uvodi opterećenja od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiHNakon problema u trgovinskoj razmjeni s drugim zemljama, Bosna i Hercegovina našla se na udaru Republike Kosovo koju još nije ni formalno priznala.

Naime, kako je objavljeno na službenoj internet stranici tamošnjeg Ministarstva trgovine i industrije, ministar Bajram Hasani odlučio je uvesti svojevrsne sankcije BiH vezana za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Večernji list piše, kako je ministar donio odluku o "privremenoj zaštitnoj mjeri od 17 posto za mliječne proizvode iz Bosne i Hercegovine, kao što je navedeno u kombiniranoj nomenklaturi".

U njoj se dalje objašnjava kako će ta odluka, koju je ministar Hasani potpisao u ponedjeljak, stupiti na snagu početkom sljedeće sedmice. Naloženo je carinskim vlastima Republike Kosovo da "poduzmu sve mjere za stupanje na snagu ove odluke" temeljene na ranijem izvještaju Ministarstva trgovine.

Iako su se vlasti Kosova pozvale na odredbe Sporazuma o slobodnoj trgovini u srednjoj Evropi (CEFTA), kako doznajemo, vlasti BiH smatraju kako obrazloženje Kosova, kao ni način na koji su postupile, uopće nisu navedeni ni u skladu s pravilima te organizacije.

Kako je predviđeno ugovorom, države članice garantuju međusobno smanjenje ili ukidanje carinskih ograničenja na svom teritoriju, odnosno potpuno ukidanje carina na međusobno razmijenjenu robu.

Ugovor je predvidio i ukidanje državnog monopola, usklađivanje zakonske regulative u vezi s poticanjem konkurencije, saradnje i protoka informacija iz područja subvencioniranja i mjera zaštite od povećanog uvoza te pravilima i načinom utvrđivanja dokumenata o porijeklu roba.

Ovim ugovorom, koji je i svojevrsna priprema za usklađivanje s evropskim standardima i carinskim stopama, predviđeno je, međutim, i da povremeno dolazi do ponovnog privremenog uvođenja zaštitnih carina, katkada jednostranim odlukama.

U tome slučaju, kao što je to sada između Kosova i BiH, predviđeno je da zemlje najprije međusobno pokušaju postići dogovor, a nakon toga posebno tijelo unutar CEFTA-e može posredovati u rješavanju međusobnih sporova.

Nije to, međutim, prvi slučaj u posljednje vrijeme da BiH ima problema sa susjedima i zemljama s kojima trguje. Najprije je to problem institucija i čestih zloupotreba koje su se pojavljivale u režimima bescarinske trgovine, čak i izvan zone CEFTA-e. Naime, početkom godine Ruska Federacija uvela je zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je radila klasični uvoz iz Poljske radi izvoza u Rusiju, odnosno klasičnu preprodaju robe.

Rusija je zainteresirana za robe iz BiH i Srbije, no i ovoga puta BiH je prevarila Rusiju te joj podvaljivala jabuke iz EU koji je pak Rusiji uveo sankcije. Slično je i s Turskom u koju je jedna kompanija iz srednje Bosne, varajući vlasti BiH i Turske, kupovala meso u Rumuniji i Poljskoj te ga preprodavala u Tursku, navodi Večenji list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik