AEM zaradio 348 hiljada eura

Bez autora
Apr 19 2018

Agencija za elektronske medije prihodovala je u prošloj godini 1,16 miliona eura, rashodi su iznosili oko 812 hiljada što, kako je saopšteno, znači da je ostvarena pozitivna razlika od oko 348 hiljada eura. Navodi se da je Savjet AEM-a danas usvojio izvještaje o finansijskom poslovanju i o radu Agencije za prošlu godinu, sa Izvještajem nezavisnog revizora o finansijskim iskazima za isti period. Savjet ocijenio da je prošle, kao i prethodnih godina, AEM nastavio pozitivan trend uspješne realizacije nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti, kao i da je aktivnosti realizovao u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Planom rada Agencije za 2017.

AEM zaradio 348 hiljada euraAgencija za elektronske medije (AEM) prihodovala je u prošloj godini 1,16 miliona eura, rashodi su iznosili oko 812 hiljada što, kako je saopšteno, znači da je ostvarena pozitivna razlika od oko 348 hiljada eura.

Navodi se da je Savjet AEM-a danas usvojio izvještaje o finansijskom poslovanju i o radu Agencije za prošlu godinu, sa Izvještajem nezavisnog revizora o finansijskim iskazima za isti period.

Savjet ocijenio da je prošle, kao i prethodnih godina, AEM nastavio pozitivan trend uspješne realizacije nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti, kao i da je aktivnosti realizovao u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Planom rada Agencije za 2017.

"U izvještajnom periodu AEM je poslovanje usklađivao sa utvrđenim Finansijskim planom za prošlu godinu i zakonskim rješenjima kojima je regulisan status Agencije i njeno finansijsko poslovanje", kaže se u saopštenju.

Nezavisni eksterni revizor je, kako se navodi, dao pozitivno mišljenje na finansijske iskaze AEM-a za prošlu godinu.

"U toku 2017. AEM je ostvario ukupan prihod u iznosu od 1,16 miliona eura, rashodi su iznosili oko 812 hiljada, što znači da je ostvarena pozitivna razlika u iznosu od 348,58 hiljada eura", kaže se u saopštenju.

Savjet je ocijenio da je AEM uspio da obezbijedi efikasno funkcionisanje i ostvarivanje planiranih ciljeva, i da je takav pozitivni rezultat ostvaren zahvaljujući stalnoj internoj kontroli, mjesečnoj analizi prihoda i rashoda i praćenja likvidnosti poslovanja.

Navodi se da je procenat naplativosti prihoda po osnovu naknade za emitovanje 73,3 odsto, dok je prihod od naknada za pružanje AVM usluga na zahtjev ostvaren na nivou od 99,9 odsto, što ukazuje da su ti prihodi bili stabilan izvor finansiranja AEM-a u toku prošle godine.

Upoređujući elemente ostvarenja prihoda u odnosu na planirane, konstatovano je da se AEM pridržavao usvojenog Finansijskog plana.

"Prihod od naknada za emitovanje ostvaren je za 6,4 odsto manje od planiranog, dok je prihod od naknada za pružanje AVM usluga na zahtjev za četiri odsto veći od planiranog", kaže se u saopštenju.

Savjet je konstatovao i da je datim pozitivnim mišljenjem ovlašćenog nezavisnog revizora finansijskih iskaza AEM-a za prošlu godina, potvrđena tačnost finansijskih iskaza i uspješnost finansijskog poslovanja Agencije.

Navodi se da je u toku prošle godine nadzor nad primjenom Zakona o elektronskim medijima intenziviran u dijelu programskih standarda vezanih za komercijalne audiovizuelne komunikacije.

"Takođe, čitav niz aktivnosti je bio usmjeren na sagledavanje primjene obaveza emitera u vezi sa prijavljenom programskom strukturom i minimalnim obavezama kad je riječ o informativnom programu", kaže se u saopštenju.

Na osnovu analiza su, kako se navodi, kod određenog broja emitera uočene nepravilnosti i odstupanja od uslova iz izdatih odobrenja za emitovanje.

"Zbog toga su protiv njih pokrenuti postupci koji su rezultirali usaglašavanjem rada sa propisanim uslovima ili izricanjem upozorenja, kao upravno-nadzornih mjera", dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik