I da zaposle sve nezaposlene, Njemačkoj bi trebalo još 400.000 radnika

Bez autora
Apr 19 2018

Njemačke kompanije muku muče s pronalaženjem kvalifikovanih radnika, koji su im potrebni kako bi povećale proizvodnju, upozorio je ekonomski institut IW. Procjenjuju da manjak radne snage košta ekonomiju nekih 0,9 odsto BDPa godišnje.Njemačko tržište rada bilježi uzlet, iskazan u najvišim stopama zaposlenosti otkada su nadležna tijela počela pratiti taj pokazatelj. Kompanijama ujedno ponestaje kvalifikovanih radnika zbog neuobičajeno dugog perioda privrednog rasta, koji je ušao u devetu godinu, i nestašice radno sposobnog stanovništva.

I da zaposle sve nezaposlene, Njemačkoj bi trebalo još 400.000 radnikaNjemačke kompanije muku muče s pronalaženjem kvalifikovanih radnika, koji su im potrebni kako bi povećale proizvodnju, upozorio je ekonomski institut IW.

Procjenjuju da manjak radne snage košta ekonomiju nekih 0,9 odsto BDPa godišnje.

Njemačko tržište rada bilježi uzlet, iskazan u najvišim stopama zaposlenosti otkada su nadležna tijela počela pratiti taj pokazatelj.

Kompanijama ujedno ponestaje kvalifikovanih radnika zbog neuobičajeno dugog perioda privrednog rasta, koji je ušao u devetu godinu, i nestašice radno sposobnog stanovništva.

Čak i kad bi njemački menadžeri zaposlili sve nezaposlene s odgovarajućim kvalifikacijama, nepopunjeno bi ostalo nekih 400.000 radnih mjesta, ističu u IWu.

To znači da bi njemački BDP bio 0,6 odsto viši kada bi kompanije angažovale sve radnike, koji su im potrebni, dodaju u institutu. Budući da kompanije koje zapošljavaju nove radnike paralelno povećavaju i ulaganja u mašine i opremu, ukupni BDP bi u srednjoročnoj perspektivi bio veći za 0,9 odsto, objašnjavaju njemački stručnjaci.

U martu su komore za industriju i trgovinu DIHK upozorile da bi manjak radne snage mogao potkopati privredni rast. Prošle godine je najveća evropska ekonomija porasla za 2,2 odsto, najsnažnije u posljednjih šest godina.

Istraživanje DIHK u kojem su učestvovale 24.000 kompanija pokazalo je da gotovo svaka druga kroz duže vrijeme ne uspijeva da pronađe kvalifikovane radnike za slobodna radna mjesta. Šest od 10 anketiranih menadžera navodi, takođe, manjak kvalifikovanih radnika kao prijetnju poslovanju.

Najteže su pogođeni sektori industrija, građevinarstvo, obrazovanje, socijalna zaštita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik