Nezadovoljni radnici nisu dobri za firmu

Bez autora
Apr 19 2018

Na svjetskom tržištu rada odavno je uvedeno fleksibilno radno vrijeme za koje kažu da pozitivno utiče na motivaciju zaposlenih. Trend fleksibilnog radnog vremena prvo su pokrenule skandinavske zemlje, a model su nakon njih preuzele Sjedinjene Američke Države, Indija, Španija, Njemačka... Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, u razgovoru sa poslodavcima saznali smo da oni, u zavisnosti od branše, također nude radnicima fleksibilno radno vrijeme, sve dok to ne utiče na kvalitet rada. Kod nas je fleksibilno radno vrijeme uvedeno prije 7-8 godina. Naime, naši radnici mogu doći na posao u 7.30, 8 ili 9 sati, nije bitno, bitno je da odrade svoje - osmosatno radno vrijeme.

Nezadovoljni radnici nisu dobri za firmuNa svjetskom tržištu rada odavno je uvedeno fleksibilno radno vrijeme za koje kažu da pozitivno utiče na motivaciju zaposlenih. Trend fleksibilnog radnog vremena prvo su pokrenule skandinavske zemlje, a model su nakon njih preuzele Sjedinjene Američke Države, Indija, Španija, Njemačka...

Smjene

Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, u razgovoru sa poslodavcima saznali smo da oni, u zavisnosti od branše, također nude radnicima fleksibilno radno vrijeme, sve dok to ne utiče na kvalitet rada.

- Kod nas je fleksibilno radno vrijeme uvedeno prije 7-8 godina. Naime, naši radnici mogu doći na posao u 7.30, 8 ili 9 sati, nije bitno, bitno je da odrade svoje - osmosatno radno vrijeme. To podrazumijeva i da radnik jedan dan može raditi duže, drugi dan kraće, sve je to moguće samo ukoliko nije u pitanju smjenski rad, nego rad u uredima, prodaji. Kad je u pitanju smjenski rad u proizvodnji, tu baš nije moguće fleksibilno radno vrijeme jer mašine rade, ali smo i tu ipak išli naruku radnicima koji mogu mijenjati smjene sa kolegama ukoliko imaju neke poslove da završe, kazao nam je Petar Ćorluka, vlasnik kompanije ‘’Violeta’’.

Prema njegovim riječima, oni stalno rade ankete sa radnicima i trude se da izađu ususret, jer “za posao i firmu nije dobro kada imate nezadovoljne radnike, te uvijek gledamo da napravimo raspodjelu posla da niko ne bude preopterećen niti zakinut”.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, rekao nam je kako fleksibilno radno vrijeme nije uopće problem za bh. privredu.

- Sve zavisi od industrije do industrije. Jedni to mogu uvesti, dok drugi ne mogu, istakao je Smailbegović.

Kad je u pitanju mogućnost skraćenog radnog vremena, Smailbegović ističe kako naše zakonodavstvo predviđa 40 sati rada sedmično, te da je moguća preraspodjela, odnosno da radnik to radno vrijeme ostvari kod dva poslodavca, ali ta materija još zakonski nije određena do kraja.

Učinak

Ni kompanija Madi ne bježi od fleksibilnog radnog vremena, jer kako nam je kazao Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi, njima je najbitniji učinak.

- Naša branša je specifična i nemamo mogućnosti da uvedemo fleksibilno radno vrijeme u proizvodnji, ali tamo gdje možemo, poput komercijale, nemamo ništa protiv, istakao je Jabandžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik