Propast Alumine u slučaju nove blokade

Bez autora
Apr 19 2018

Menadžment, Upravni odbor i sindikat zvorničke fabrike "Alumina" i uprava kompanije "Boksit" iz Milića zatražili su juče hitnu reakciju institucija RS tvrdeći da je najavljena nezakonita blokada računa i pljenidbe imovine "Alumine" da bi bilo namireno preduzeće "Pavgord" iz Foče. Iz "Alumine" i "Boksita" su saopštili da kontroverzna grupa na čelu sa firmom "Pavgord", potpomognuta zvorničkim gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem, zahtijeva novu nezakonitu blokadu računa "Alumine" i pljenidbu imovine u njenom vlasništvu. Nezakonita blokada računa i pljenidba imovine dovešće do prestanka rada ovog privrednog giganta i njegovih strateških partnera.

Propast Alumine u slučaju nove blokadeMenadžment, Upravni odbor i sindikat zvorničke fabrike "Alumina" i uprava kompanije "Boksit" iz Milića zatražili su juče hitnu reakciju institucija RS tvrdeći da je najavljena nezakonita blokada računa i pljenidbe imovine "Alumine" da bi bilo namireno preduzeće "Pavgord" iz Foče.

Iz "Alumine" i "Boksita" su saopštili da kontroverzna grupa na čelu sa firmom "Pavgord", potpomognuta zvorničkim gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem, zahtijeva novu nezakonitu blokadu računa "Alumine" i pljenidbu imovine u njenom vlasništvu.

- Nezakonita blokada računa i pljenidba imovine dovešće do prestanka rada ovog privrednog giganta i njegovih strateških partnera. Sve to vodi nesagledivim i trajnim političkim, socijalnim, ekonomskim i pravnim posljedicama po Srpsku - navedeno je u saopštenju uz opasku da ukoliko dođe do "crnog scenarija" menadžment "Alumine" i "Boksita" ne može preuzeti odgovornost za posljedice koje mogu nastati.

Litvanska Ukio banka, koja je vlasnički povezana sa nekadašnjim vlasnicima "Aluminine" matične firme Fabrike glinice "Birač", potraživala je od "Birča" 155 miliona maraka. Potraživanja su nastala pod sumnjivim okolnostima, ali Litvanci tvrde da su iza njih stajali krediti dati od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu "Birča", u kojem je pokrenut stečaj. Litvanci, koji su 2012. godine pobjegli iz RS, upisali su 23 zaloga radi obezbjeđenja četiri kredita, iako taj novac nikad nije ni ušao u RS.

Dug Ukio banke otkupio je "Pavgord", čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Gordan Pavlović, za 6,4 miliona evra. Nakon što su ugašena sva preduzeća iz sastava "Birča" osim "Alumine", koja uspješno posluje, povjerioci pokušavaju da od nje naplate milionska potraživanja.

Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banjaluci ranije su donijeli odluke da dug koji Ukio banka, a potom i "Pavgord" pokušavaju da naplate ne postoji, ali je Osnovni sud u Zvorniku prošlog mjeseca dao zeleno svjetlo na zahtjev "Pavgorda" da bude nastavljen izvršni postupak protiv "Alumine". Ustavni sud BiH prije toga je odbio apelaciju "Alumine" i dozvolio "Pavgordu" da učestvuje u izvršnom postupku.

U "Alumini" najavljuju da će preuzeti mjere da bi zaustavili najavljenu blokadu preduzeća i pljenidbu.

- Radnici "Alumine" i "Boksita", ali i članovi naših porodica iskoristiće sva zakonska prava, koja će se ogledati u masovnom okupljanju i protestima sa nesagledivim i nekontrolisanim posljedicama, ne samo po regiju Birač, nego i po RS - navedeno je u saopštenju dvije kompanije.

U upravi "Alumine" i sindikatu tog preduzeća naglašavaju i da je nezamislivo da pripadnici "kontroverzne grupe sve do danas nisu krivično procesuirani za nedjela, koja godinama sprovode".

- Tražimo da nadležni organi preduzmu nešto da bi najodgovornija lica bila procesuirana i spriječeno uništavanje fabrike - navode u upravi "Alumine".

Sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović je već jednom mimo odluka drugih sudova odobrila pljenidbu novca. Na osnovu njene odluke račun "Alumine" bio je blokiran od 12. do 26. aprila 2017. godine na zahtjev "Pavgorda", zbog čega je kompanija pretrpjela višemilionsku štetu.

Izuzimanje dokumentacije

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS u utorak su iz "Alumine" po treći put izuzeli obimnu dokumentaciju koja se odnosi na zloupotrebe ranijih litvanskih vlasnika i poslove koje je sklapala bivša šefica pravne službe kompanije Sonja Rubež.

Policija ispituje zloupotrebe u radu Rubežove i njenog supruga advokata Nenada Rubeža. Istraga je, prema nezvaničnim informacijama, usmjerena upravo na zaloge na osnovu kojih sumnjiva potraživanja pokušava naplatiti fočanski "Pavgord", kao pravni nasljednik Ukio banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik