RTB Bor: Izvoz bakra veći za trećinu

Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prvom kvartalu 2018. isporučio na strana tržišta robu vrednu 54,3 miliona dolara, što je za 34 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je izvoz vredeo 40,6 miliona dolara. Devizni priliv je u prva tri meseca za trećinu bolji zbog veće proizvodnje RTB-a, porasta cene bakra, ali i konstantno velike tražnje za "crvenim metalom" iz zemalja u okruženju. RTB Bor je od januara do marta ove godine prodao na stranim tržištima 7.523 tone bakra ili 700 tona više nego u istom tromesečju 2017. Poboljšana je tromesečna proizvodnja, pa je RTB samo po tom osnovu ostvario 13 miliona dolara veći devizni priliv.

RTB Bor: Izvoz bakra veći za trećinuRudarsko-topioničarski basen Bor je u prvom kvartalu 2018. isporučio na strana tržišta robu vrednu 54,3 miliona dolara, što je za 34 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je izvoz vredeo 40,6 miliona dolara.

Devizni priliv je u prva tri meseca za trećinu bolji zbog veće proizvodnje RTB-a, porasta cene bakra, ali i konstantno velike tražnje za "crvenim metalom" iz zemalja u okruženju.

RTB Bor je od januara do marta ove godine prodao na stranim tržištima 7.523 tone bakra ili 700 tona više nego u istom tromesečju 2017.

Poboljšana je tromesečna proizvodnja, pa je RTB samo po tom osnovu ostvario 13 miliona dolara veći devizni priliv.

U isto vreme, cena bakra na svetskoj berzi je, uz manje oscilacije, beležila blagi uzlazni trend. Tek u drugoj polovini aprila, posle dužeg vremena, preskočila je prognozirani prag od 7.000 dolara za tonu.

Prihod od prodaje bakra prošlog meseca je "težio" 15,35 miliona dolara, a prodajom paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatnih 763 miliona dolara i ostvarila ukupan izvoz u iznosu 16,1 milion dolara.

Proizvodi RTB-a Bor prodavani su tokom marta Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik