Usvojen set finansijskih zakona

Bez autora
Apr 19 2018

Skupština Srbije usvojila je danas set finansijskih zakona i izabrala Duška Pejovića za predsednika Državne revizorske institucije. Izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno je da se ta vrsta posebnog poreza ne plaća na tečni gas pod uslovom da se koristi kao energetsko gorivo ili reprodukcioni materijal.Predlogom izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost predviđeno je usaglašavanje tog zakona sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je da pravo na refundaciju PDV na hranu i opremu za bebe može da se ostvari za bebe rođene do 30. juna ove godine.

Usvojen set finansijskih zakonaSkupština Srbije usvojila je danas set finansijskih zakona i izabrala Duška Pejovića za predsednika Državne revizorske institucije (DRI).

Izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno je da se ta vrsta posebnog poreza ne plaća na tečni gas pod uslovom da se koristi kao energetsko gorivo ili reprodukcioni materijal.

Predlogom izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) predviđeno je usaglašavanje tog zakona sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je da pravo na refundaciju PDV na hranu i opremu za bebe može da se ostvari za bebe rođene do 30. juna ove godine.

Cilj izmene jeste da deca koja su rođena do tog datuma u potpunosti iskoriste pravo na refundaciju PDV-a.

Izmene zakona o kojima se nedavno najviše polemisalo u javnosti su i one koje se odnose na poresku administraciju. One bi trebalo da omoguće javno objavljivanje imena najboljih poreskih platiša, prinudnu naplatu poreza sa štednih naloga dužnika i uvođenje grejs perioda za najugroženije poreske obveznike.Predložene novine se odnose i na to da Agencija za privredne registre (APR) neće moći da briše firme iz svog registra, sve dok Poreska policija potpuno ne završi sa kontrolom preduzeća i vrati mu PIB, te o tome obavesti APR.

Takođe, izmene ovog zakona predviđaju i da se radna mesta poreskih službenika razvrstaju po zvanjima u zavisnosti od toga koliko su poslovi složeni i odgovorni, a pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u Poreskoj upravi doneće se u roku od godinu dana od dana kada ovaj zakon stupi na snagu.

Zakon o deviznom poslovanju je takođe pretrpeo brojne izmene, pa će tako od 1. januara naredne godine Narodna banka Srbije (NBS) preuzeti poslove izdavanja i oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i poslove kontrole deviznog poslovanja.

Da bi Srbija dokazala da je napredovala u borbi protiv sprečavanja pranja novca, a u skladu sa preporukama MANIVAL-a (telo Saveta Evrope za sprečavanje pranja para), usvojen je Zakon o računovodstvu.

Srbija je izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću usaglasila svoju zakonsku regulativu sa međunarodnim standardima u oblasti sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorizma Organizacije FATF.

Takođe, usvojen je i Zakon o faktoringu (finansijska transakcija gde preduzeće koje očekuje prihod - ima potraživanja prodaje ta potraživanja trećoj strani) koji predviđa da vlasnik preduzeća za faktoring ne sme biti ranije osuđivan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik