Nemci otvaraju fabrike u Srbiji

Bez autora
Apr 19 2018

Samo četiri nemačke kompanije na čelu sa firmom ZF iz Fridrihshafena, globalnim liderom u tehnologiji pogona i šasije, otvaranjem fabrika u Srbiji uložiće više od 250 miliona evra i zaposliti ukupno 4.000 radnika u Srbiji. Nemačka je već izbila na prvo mesto po obimu spoljnotrgovinske razmene sa Srbijom, koja je u 2017. iznosila oko 4,4 milijarde evra. Najsnažnija zemlja EU investirala je u Srbiju oko 2,2 milijarde evra i do sada otvorila 45.000 radnih mesta. Nemački privrednici nastavljaju da ulažu u Srbiju, a tome u prilog najviše ide nedavna najava dolaska kompanije ZF iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koja će otvoriti fabriku u Pančevu. Prema najavi srpskih zvaničnika, ZF će u Pančevo investirati ukupno 160 miliona evra i zaposliti više od 1.000 ljudi.

Nemci otvaraju fabrike u SrbijiSamo četiri nemačke kompanije na čelu sa firmom ZF iz Fridrihshafena, globalnim liderom u tehnologiji pogona i šasije, otvaranjem fabrika u Srbiji uložiće više od 250 miliona evra i zaposliti ukupno 4.000 radnika u Srbiji.

Nemačka je već izbila na prvo mesto po obimu spoljnotrgovinske razmene sa Srbijom, koja je u 2017. iznosila oko 4,4 milijarde evra. Najsnažnija zemlja EU investirala je u Srbiju oko 2,2 milijarde evra i do sada otvorila 45.000 radnih mesta. Nemački privrednici nastavljaju da ulažu u Srbiju, a tome u prilog najviše ide nedavna najava dolaska kompanije ZF iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koja će otvoriti fabriku u Pančevu.

Prema najavi srpskih zvaničnika, ZF će u Pančevo investirati ukupno 160 miliona evra i zaposliti više od 1.000 ljudi. Kako saznajemo, Nemci će u Pančevu u industrijsko-poslovnoj zoni izgraditi kompleks ukupne površine 25.000 kvadrata na zemljištu od 10,8 hektara. U prvoj fazi očekuje se 540 radnih mesta, a kasnije još oko 500. U Pančevu je planirana proizvodnja osovina za električni pogon, motora sa električnom vučom, elektronike menjača i slično.

Pored ove investicije, veliki nemački proizvođač rezervnih delova za auto-industriju „Forverk autotek“ izgradiće svoj pogon u Čačku. Investitor planira da zaposli 1.000 radnika i investira oko 50 miliona evra. „Forverk autotek“ je veliki dobavljač i proizvođač za „Audi“, „Dajmler“, „Folksvagen“, „Porše“, „Krajsler“ i BMW.

Takođe, „Simens“, koji ima fabriku vetrogeneratora u Subotici, najavio je otvaranje još jedne fabrike u industrijskom parku u Kragujevcu. Prema najavama iz ove kompanije, tu će se praviti vagonski i tramvajski delovi za šinska vozila „Simensa“. Vrednost ovog ulaganja nije poznata, a očekuje se da „Simens“ u Kragujevcu otvori nekoliko stotina novih radnih mesta.

Još jedan dugo najavljivani nemački investitor, trgovinski lanac „Lidl“, u toku ove godine otvoriće prvih 10 od ukupno 15 objekata širom Srbije. Oni uskoro završavaju i izgradnju distributivnog centra u Novoj Pazovi. „Lidl“ je nedavno raspisao konkurs za zapošljavanje 1.000 radnika u nekoliko gradova.

O značaju nemačkih investicija govorio je i potpredsednik nemačko-srpske privredne komore Bojan Predojević. On je naglasio za RTS da je dolazak kompanije ZF veliki kompliment za Srbiju.

- Reč je o kompaniji iz automobilske industrije, a ta industrija je izuzetno jaka u Nemačkoj. To je veliki kompliment za Srbiju jer ta kompanija ima prihode veće od pojedinih zemalja u regionu i svetu - rekao je Predojević.

On je veoma pozitivno ocenio nedavnu posetu nemačkih privrednika iz Baden-Virtemberga Beogradu.

- Ova poseta je pored ekonomskih razloga i politički bitna jer pokazuje da je Srbija sigurna poslovna destinacija za ulaganje. To je ključni uslov jer niko ne želi da investira ako ta investicija nije sigurna. Politička stabilnost je jedan od najbitnijih parametara - naveo je Predojević.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Martin Knap istakao je da je nemačka pokrajina Baden-Virtemberg jedna od najbogatijih pokrajina u Nemačkoj, a da su kompanije iz ove pokrajine lideri u svetu.

Brnabić: Najvažniji ekonomski partneri

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je juče zajedničkoj komisiji Srbija - Baden-Virtemberg i poručila da je ta nemačka pokrajina jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera.

Ona je istakla da su odnosi Srbije sa Baden-Virtembergom od izuzetnog značaja za sveobuhvatnu saradnju sa Nemačkom. Kako je navela, Srbija će nastojati da dalje jača privrednu saradnju sa nemačkom pokrajinom uključujući širenje postojećih investicija u Srbiji, ali i nova ulaganja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik