Vojvođanske opštine odskaču s investicjama

Bez autora
Apr 19 2018

Svaka peta opština u Vojvodini privukla je u proteklih pet godina više od 10 investicija, a još četvrtina između četiri i 10, po čemu odskaču u odnosu na prosek Srbije. Neophodno da unaprede saradnju s privredom i da ojačaju ulogu kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, nalaz je istraživanja koje je danas predstavio NALED. Vojvođanski gradovi i opštine nastoje da sistemski pristupaju ekonomskom razvoju i čak 97 odsto ima dugoročnu strategiju razvoja i opredelilo se za podsticanje investicija u poljoprivredu, mašinsku i tekstilnu industriju, kao i u ugostiteljstvo. Dobra vest je i da je 89 odsto opština formiralo kancelarije za LER, ali njihov značaj u lokalnoj upravi nije dovoljno istaknut. S druge strane, gotovo polovina nije oformila privredni savet, u okviru kojeg bi zajedno s privredom tražili rešenja za unapređenje uslova za poslovanje, s obzirom da su lokalne kompanije njihovi najbolji promoteri.

Opštine Vojvodine najuspešnije u SrbijiSvaka peta opština u Vojvodini privukla je u proteklih pet godina više od 10 investicija, a još četvrtina između četiri i 10, po čemu odskaču u odnosu na prosek Srbije.

Neophodno da unaprede saradnju s privredom i da ojačaju ulogu kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER), nalaz je istraživanja koje je danas predstavio NALED.

Vojvođanski gradovi i opštine nastoje da sistemski pristupaju ekonomskom razvoju i čak 97 odsto ima dugoročnu strategiju razvoja i opredelilo se za podsticanje investicija u poljoprivredu, mašinsku i tekstilnu industriju, kao i u ugostiteljstvo.

Dobra vest je i da je 89 odsto opština formiralo kancelarije za LER, ali njihov značaj u lokalnoj upravi nije dovoljno istaknut, ukazuje NALED.

S druge strane, gotovo polovina nije oformila privredni savet, u okviru kojeg bi zajedno s privredom tražili rešenja za unapređenje uslova za poslovanje, s obzirom da su lokalne kompanije njihovi najbolji promoteri.

Potencijali Vojvodine su neuporedivo veći od stepena njihove iskorišćenosti, ali i od percepcije koju o njima imaju potencijalni investitori, i to želimo da menjamo i već smo počeli stavljajući među prioritete podršku razvoju svih delova pokrajine, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović na svečanosti povodom završetka projekta NALED i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Vojvodina, Srem i lokalne samouprave, poput Sremske Mitrovice, Inđije, Zrenjanina, Sombora, Pančeva, Rume i Stare Pazove, godinama unazad su pozicionirani među 10 najboljih evropskih regiona i gradova za investiranje na listi Fajnenšel Tajmsa, a zajedničko im je da su prošli program koji sprovode NALED i partnerske institucije u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, istakla je članica UO NALED i direktorka kompanije Gorenje Beograd Stanka Pejanović.

Brojke pokazuju da su sertifikovane vojvođanske samouprave u proseku privukle sedam investicija, a nesertifikovane tek 3,3.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik