U naredne tri godine biće uloženo 65 miliona evra u IT sektor

Bez autora
Apr 19 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske Ivo German svečano su danas otvorili novu inovacionu laboratoriju u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.Brnabić je u obraćanju novinarima nakon otvaranja laboratorije i obilaska nekoliko kompanija koje posluju u okviru NTP Beograd poručila da će u naredne tri godine biti uloženo 65 miliona evra u infrastrukturu za IT sektor. Ako postoji mesto u Srbiji koje oslikava naš potencijal i to kako Srbija treba da izgleda u budućnosti to je ovo mesto, rekla je premijerka, dodavši da se danas ponovo oduševila novim idejama i kompanijama koje posluju u tom parku.

U naredne tri godine biće uloženo 65 miliona evra u IT sektorPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske Ivo German svečano su danas otvorili novu inovacionu laboratoriju u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu (NTP).

Brnabić je u obraćanju novinarima nakon otvaranja laboratorije i obilaska nekoliko kompanija koje posluju u okviru NTP Beograd poručila da će u naredne tri godine biti uloženo 65 miliona evra u infrastrukturu za IT sektor.

Ako postoji mesto u Srbiji koje oslikava naš potencijal i to kako Srbija treba da izgleda u budućnosti to je ovo mesto, rekla je premijerka, dodavši da se danas ponovo oduševila novim idejama i kompanijama koje posluju u tom parku.

Ona je najavaila da će se u budućnosti baviti time kako da se ideje i fantastični izumi kreirani u NTP Beograd pretvore u proizvodnju.

Imamo ponude za tržište, a sada treba proizvoditi, rekla je Brnabić i istakla da uz podršku Švajcarske u tom parku trenutno posluje 60 kompanija i 500 inženjera.

Cilj je da Srbija i njena vlada naprave iskorak da se od ekonomije zasnovane na investicijama dođe do ekonomije zasnovane na inovacijama, što će omogućiti da privreda bude konkuretna i da imamo visokokvalitetna radna mesta.

Brnabić je predstavila planove o širenju IT infrastrukture i s tim u vezi, najavila je da će u Novom Sadu biti izgrađen NTP od 20.000 metara kvadratnih, u okviru kojeg će biti i Fakultet tehničkih nauka, veće kompanije i istraživački centri, uključujući i startap preduzeća.

Ona je takođe podsetila na to da se u Nišu gradi NTP i aneks zgrade Elektrotehničkog fakulteta, i najavila da će biti izgrađena i nova zgrada Instituta za fiziku za koji očekuje da će ostvariti saradnju sa CERN-om, te da očekuje da će Srbija do kraja godine postati članica te organizacije.

Premijerka je najavila i izgradnju centra izvrsnosti u poljoprivredi i biznis inkubatora kao i manjih centara u Čačku, Boru i Zaječaru.

German je poručio da se danas u NTP Beograd uverio da se ideje pretvaraju u stavrnost i istakao da se preduzetnički duh širi u tom parku.

Inovacije su, kako je naglasio, najznačajniji model za uspeh ekonomije, i Švajcarska, koja je do sada NTP u Beogradu donirala 1,2 miliona švajcarskih franaka, će nastaviti da podržava Srbiju u razvoju IT sektora koji postaje najrazvijeniji sektor sa rastom od 21 odsto u 2017. godini.

On je izrazio zadovoljstvo zbog brojnih inovacionih firmi koje posluju u NTP u Beogradu što pruža mogućnost za radna mesta obrazovanim ljudima koji ostaju u Srbiji.

Direktorka NTP u Beogradu Gordana Danilović Grković je istakla da potrebe IT sektora rastu i da je zato neophodno podizati kvalitet usluga.

Kao rezultat trogodišnjeg rada navela je da su kompanije koje posluju u tom parku ostvarile 29 miliona evra izvoza, a da je NTP prošle godine imao 17 miliona evra prihoda od čega je osam miliona evra ostvareno od izvoza, dodala je ona.

Inovaciona laboratorija, koju su opremili Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije (SECO), multinacionalna kompanija AMD i Naučno-tehnološki park Beograd, sadrži 3D štampače sa pratećom opremom, računare za virtuelno 3D modelovanje, kao i opremu namenjenu za obradu materijala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik