Šta je novi razlog nastavka smanjenja proizvodnje nafte?

Bez autora
Apr 22 2018

Višak zaliha nafte na svetskom tržištu, koji je tri godine vršio pritisak na cene tog energenta, gotovo je nestao ali, umesto da slave pobedu, Organizacija zemalja izvoznica nafte i Rusija imaju novi razlog za nastavak smanjenja proizvodnje.Istorijski dogovor OPEK-a o smanjenju proizvodnje ostvario je impresivne rezultate, zbrisavši 97 posto viška zaliha sa tržišta. Ipak, rezovi bi trebalo da budu nastavljeni jer preostaje još jedan važan, a to je da se investicije u proizvodnju nafte i gasa vrate na zadovoljavajuće nivoe, izjavio je saudijski ministar energetike Halid al Falih.

Šta je novi razlog nastavka smanjenja proizvodnje nafte?Višak zaliha nafte na svetskom tržištu, koji je tri godine vršio pritisak na cene tog energenta, gotovo je nestao ali, umesto da slave pobedu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija imaju novi razlog za nastavak smanjenja proizvodnje.

"Istorijski dogovor OPEK-a o smanjenju proizvodnje ostvario je impresivne rezultate, zbrisavši 97 posto viška zaliha sa tržišta. Ipak, rezovi bi trebalo da budu nastavljeni jer preostaje još jedan važan, a to je da se investicije u proizvodnju nafte i gasa vrate na zadovoljavajuće nivoe", izjavio je saudijski ministar energetike Halid al Falih, a prenosi "Blumberg".

Sa saudijskim ministrom se saglasio i njegov ruski kolega Aleksandar Novak, koji tvrdi da nema razloga da se ti napori prekinu samo zato što je inicijalni cilj dogovora - da se zalihe spuste na petogodišnji prosek - nadomak ostvarenja.

"Imamo naše ciljeve, ali nema striktne formule na osnovu koje ćemo doneti odluku", rekao je Novak novinarima na početku zasedanja članica i nečlanica OPEK-a u gradu Džeda, u Saudijskoj Arabiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik