HPB za Jadransku banku ponudila 12 milijuna kuna

Bez autora
Apr 23 2018

Hrvatska poštanska banka konačno je dala obvezujuću ponudu za preuzimanje sanirane Jadranske banke za koju je interes pokazala još u rujnu prošle godine. Svoju ponudu uputila je Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, koja je proteklih više od godinu dana uložila mnogo truda da bi pronašla kupca za banku očišćenu od loše imovine, a u čiju je sanaciju, procjenjuje se, uloženo oko 560 milijuna kuna. Iz HPB-a podsjećaju da je ponuda još uvijek uvjetovana jer je za provedbe moguće transakcije potrebno ishoditi suglasnost regulatora te Nadzornog odbora i Glavne skupštine HPB-a.

HPB za Jadransku banku ponudila 12 milijuna kunaHrvatska poštanska banka konačno je dala obvezujuću ponudu za preuzimanje sanirane Jadranske banke za koju je interes pokazala još u rujnu prošle godine.

Svoju ponudu uputila je Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je proteklih više od godinu dana uložila mnogo truda da bi pronašla kupca za banku očišćenu od loše imovine, a u čiju je sanaciju, procjenjuje se, uloženo oko 560 milijuna kuna.

Iz HPB-a podsjećaju da je ponuda još uvijek uvjetovana jer je za provedbe moguće transakcije potrebno ishoditi suglasnost regulatora te Nadzornog odbora i Glavne skupštine HPB-a. Prodaja Jadranske banke pokrenuta je u veljači prošle godine, kada je DAB objavio javni poziv za kupnju stopostotnog udjela, a rok za dostavu obvezujućih ponuda bio je u svibnju 2017. godine.

Kako interesa za banku nije bilo i natječaj je završio neuspješno, između predstavnika države kao većinskog vlasnika, DAB-a i HPB-a postignut je dogovor da se u taj posao upusti HPB. Najprije je u rujnu prošle godine najavljeno dubinsko snimanje “radi potencijalnog stjecanja Jadranske banke”, a onda je predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić rekao da da im je ta banka interesantna zbog tržišta u Dalmaciji te zato što je mala i dobro očišćena banka.

Ipak, kako se neslužbeno može saznati, proces se otegnuo, među ostalim jer DAB-u nije bila prihvatljiva “simbolična cijena” po kojoj je HPB htio preuzeti Jadransku banku.
Slab interes ulagača

- Razgovori s DAB-om oko uvjeta preuzimanja traju dosta dugo, cijena je svakako bitan element kao i kod svake kupnje ili prodaje. Smatram da je njihovo trajanje pokazatelj da i DAB i HPB pristupaju pregovorima ozbiljno, vodeći računa o interesima institucije i vlasnika - objašnjava Vuić.

Prvotni cilj DAB-a bio je prodati saniranu Jadransku banku za “najmanje 50 milijuna kuna”, ali kako je interes ulagača bio slab, kompromis je bio nužan. Kako se neslužbeno može saznati od upućenih u ovaj proces, na kraju je s Hrvatskom poštanskom bankom postignut dogovor o ukupnom iznosu preuzimanja od oko 12 milijuna kuna. Na pitanje što je pokazalo njihovo dubinsko snimanje, u HPB-u kažu da je Državna agencija za osiguranje štednih loga i sanaciju banaka, odnosno sanacijska uprava učinila jako puno u odnosu na stanje Jadranske banke prilikom otvaranja procesa sanacije.

Dokapitalizacija odgođena, ali ne i otkazana

- Primarna vrijednost koju kupujemo jest pozicija Jadranske banke u srednjoj Dalmaciji, koju smatramo prosperitetnim tržištem na kojem bi Hrvatska poštanska banka trebala imati značajniju ulogu od postojeće - objašnjavaju u HPB-u. Uz to, za vrijednost banke su značajni i klijenti koji su ostali vjerni banci, “a nadamo se da će tako i ostati s obzirom na kvalitetu naše usluge i činjenicu da su obje banke u hrvatskom vlasništvu”.

Preuzimanje Jadranske banke, ističu, ne bi trebalo biti “točka na i” prisutnosti HPB-a u Dalmaciji, nego “dodatni zamašnjak postojećem rastu”.

Dodatni kapital

Da bi banka osigurala dodatno širenje, nužan joj je novi krug dokapitalizacije, a koji je Vuić planirao još krajem prošle godine, očekujući dobar odaziv privatnih ulagača. Međutim, na zahtjev države kao većinskog vlasnika, dokapitalizacija je ipak odgođena.

No, kako naglašava ministar financija Zdravko Marić, “odgođena, ali ne i otkazana”, a on vjeruje da će biti provedena tijekom ove godine jer je banci potreban dodatni kapital. No, za njenu realizaciju razmatra se više opcija pa će se u postupak krenuti kada se riješe sadašnje dvojbe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik