Znanje slovenskih kompanija koriste NASA, ESA i SpaceX

Bez autora
Apr 23 2018

Slovenske inovativne kompanije pronašle su svoje mjesto u svemirskoj industriji. Mjernu tehniku slovenske kompanije Dewesoft koriste svemirske agencije i proizvođači poput SpaceX-a Elona Muska, Sinergise je pretekao Google i Microsoft. Skylabsovi procesori odgovorni su za nesmetano funkcioniranje satelita, Balmar će možda u budućnosti proizvoditi metalne dijelove na Mjesecu, Cosylab će možda proizvesti kontrolni sustav za rakete, a u Duolovim kupolama mogla bi živjeti prva ljudsku posadu na Marsu. Slovenska proizvodnja za svemirske programe nije od jučer, tvornica mjernog hardvera i softvera Dewesoft iz Trbovlja s američkom svemirskom agencijom NASA surađuje već 15 godina.

Znanje slovenskih kompanija koriste NASA, ESA i SpaceXSlovenske inovativne kompanije pronašle su svoje mjesto u svemirskoj industriji.

Mjernu tehniku slovenske kompanije Dewesoft koriste svemirske agencije i proizvođači poput SpaceX-a Elona Muska, Sinergise je pretekao Google i Microsoft, Skylabsovi procesori odgovorni su za nesmetano funkcioniranje satelita, Balmar će možda u budućnosti proizvoditi metalne dijelove na Mjesecu, Cosylab će možda proizvesti kontrolni sustav za rakete, a u Duolovim kupolama mogla bi živjeti prva ljudsku posadu na Marsu.

Slovenska proizvodnja za svemirske programe nije od jučer, tvornica mjernog hardvera i softvera Dewesoft iz Trbovlja s američkom svemirskom agencijom NASA surađuje već 15 godina, od testiranja dijelova za praćenje aktivnosti Space Shuttlea.

Proizvodnja na Mjesecu

Rade također s drugim svemirskim agencijama, zajedno s francuskim partnerima prijavit će se i na poziv Europske svemirske agencije (ESA) za testiranje raketnih motora Arianne 6, za koju se očekuje da će poletjeti za pet godina, objasnio je Marko Novak iz Dewesofta. Među njihovim kupcima su Boeing i SpeceX Elon Muska, koji su koristili opremu za ispitivanje dijelova.

“Rad za svemirsku industriju je ono što mnogi žele. To je dokaz sposobnosti, stječe se ugled. Prije svega, to znači da se možemo lakše pozicionirati u druga industrijska područja, ne tako zahtjevna kao svemirska tehnologija, ali gdje postoji puno kupaca“, rekao je Novak.

Jedno od takvih područja je i zrakoplovna industrija, jer je, prema Novakovim riječima, samo pola koraka od svemirske industrije. U zrakoplovstvu je iskustvo stekao i Balmar, da bi potom ušao u svemirsku industriju. Ta tvrtka iz Celja bavi se 3D printanjem metalnih materijala za dijelove korisne u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji.

“Za svemir naša je tehnologija vrlo zanimljiva. Printanje na svemirskoj postaji nije moguće zbog praha koji bi mogao ugroziti sigurnost. Proizvodnja metalnih dijelova na Mjesecu stvar je o kojoj možemo pričati“, rekao je Matej Balažic, direktor Balmara.

Skylabs je na međunarodnom tržištu svemirske tehnologije najprepoznatljiviji po procesnoj jezgri ugrađenoj u satelitske dijelove. Njihov procesor je mali, ali robustan, rekao je direktor Skylabsa Tomaž Rotovnik.

“Ovo je točka na i, koju neka tvrtka može ponuditi uz svoje proizvode izgrađene oko procesor koji može otkriti kritične sigurnosne situacije u svemiru. Možemo poslužiti kao nadzorni modul koji osigurava da sve na satelitu radi kako bi trebalo“, kaže Rotovnik.

Prema njegovim riječima, njihova je vizija inovacije na tržištu svemirske tehnologije s novim tehnologijama, proizvodima i rješenjima. Satelitskim podacima koristi se i tvrtka Sinergise, koja je uspostavila Sentinel Hub, koji omogućuje gledanje satelitskih slika odabranog dijela svijeta. Korisnici mogu preuzeti i upotrebljavati snimke u aplikacijama.

“Sve više i više podataka dolazi iz satelita”, rekao je Grega Milčinski, direktor Sinergisea. Korištenje njihove usluge raste, korisnici najčešće nadgledaju razvoj vegetacije, aplikacija se može koristiti i za nadzor šumskih požara, krčenje tropskih šuma, poplave i drugo.

“Želimo brzo rasti i to nam uspijeva. Ono što smo uradili nije nitko drugi, uključujući Google, Microsoft i ostale. Uspjeli smo napraviti uslugu koja je mnogo bolja od njihovih”, rekao je Milčinski.

Kupole za boravak na Marsu

U tvrtki Cosylab, koja ima gotovo 200 zaposlenih i bavi se upravljačkim sustavima, svoje znanja u različitim područjima, kao što su kontrola sustava za akceleratore i sustave za kontrolu liječenje raka protonskom terapijom prenose na području svemirske tehnologije.

“Želja nam je da jednom napravimo kontrolni sustav za satelite, rakete ili druge veće sustave”, kaže Andreja Smole iz Cosylaba.

Također su se prijavili na poziv Europske svemirske agencije.Tvrtka Duol s partnerima istražuju mogućnosti boravka na Marsu. S japanskim proizvođačem razvijaju materijale od kojih će napraviti kupola za članove posade.

“Naša je prednost manja količina i težina, što je važno za transport na Mars. Svi ostali koncepti temelje se na nosivim konstrukcijama. Mi polazimo od toga da se na Mars donosi samo platnu i ventilator. Naše rješenje je kupola na napuhavanje, a zidove čini led. To je istodobna izolacija i zaštita od kozmičkog zračenja“, objasnio je Dušan Olaj, vlasnik Duola.

Led će nabaviti na Marsu za vrijeme izgradnje kupole. Nakon njezina razmontiranja, led bi se koristio za proizvodnju vodika, kao gorivo za povratak na Zemlju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik